GÜNDEM 23 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, PKK'nin 42'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla ANF'ye verdiği mülakata "Kürt halkının elindeki en büyük güç, ideolojik çizgisi ve yeni paradigmasıdır. Bu paradigmayla halkın mücadelesi yenilmez bir karaktere kavuştu. Gelecek, bu paradigmanındır" dedi. 

PKK Merkez Komitesi, 42'nci kuruluş yıldönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, "PKK’nin 43’üncü yılı AKP-MHP faşizminin yıkıldığı, İmralı işkence ve tecrit sisteminin kırıldığı, TC işgaline son verildiği bir büyük mücadele ve kazanım yılı olacaktır" dedi.

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan,Dengê Welat Radyosuna verdiği mülakatta "Mevcut ABD-TC-KDP imha ve tasfiye ittifakının komutası yönetimi kaybetmiştir, yenilmiştir. Şimdi sıra Tayip’te. İşte Tayip’i kurtarmak için mevcut KDP yönetimini harekete geçirmeye çalışıyorlar" dedi.

Morning Star Gazetesi Uluslararası Masası Editörü Steve Sweeney, Kürt toplumunun hiçbir şekilde iç çatışma istemediğini ve insanların KDP'yi ciddi bir şekilde sorguladığını belirterek, "KDP’nin Türkiye ile çalışmasına ilişkin büyük kaygılar var" dedi.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü’nde mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Birleşik Krallık'ta kadın şiddetine ve katliamlarına karşı başlatılacak eylem süreci için çok sayıda kadın "birlikte daha güçlüyüz" mesajını verdi.

Belçika'da 2018 yılında polisin mültecileri taşıyan bir araca ateş açması sonucu hayatını kaybeden 2 yaşındaki Kürt kız çocuğu Mawda'ya ilişkin dava bu Pazartesi günü başlıyor.

Fransa'da çevreye yönelik ağır ihlallere yaptırım hedefleyen bir "ekosid suçu" Ceza Kanunu'na eklenecek. Çevreci hareket, güvenlik ve gezegene karşı ağır suçun, çevresel bir suça indirgendiği tepkisinde bulunuyor.

Dünyanın ‘çatısı’ olarak adlandırılan Everest Dağı’nda yapılan incelemeler, denizlerde ve insanların yaşadığı karasal alanlarda olduğu gibi bu doğa harikasının da plastik çöplerle dolmaya başladığını gösteriyor. 

Uzaya fırlatılan Sentinel-6a aygıtı, okyanus seviyesini gözlemleyecek. Küresel ısınma nedeniyle aygıtın gözlemleyeceği veriler hayati önem taşıyor.