GÜNDEM 24 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yürütülen çalışmaları engellemek ve Avaşîn ve Zap yenilgisinin intikamını almak için İmralı’da “disiplin cezası” verdiğini belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık “Herkes bu duruma karşı hem siyasi, hem hukuki, hem uluslararası hem de toplumsal alanda güçlü bir mücadele yürütülmelidir” dedi.

-Biradost alanındaki YJA Star gerillaları, Avaşîn ve Zap tünel savaşlarında direnen gerillaların, Xakurkê gerillalarına güç ve moral verdiğini belirterek, “Belki sınırlı sayıda arkadaş bu savaşın içinde, ancak gerilla tek yürektir” dedi. 

-Direnişteki EnerjiSA işçisi Mehmet Oğuz, mobbing ve baskı sonucunda Ereğli’de 65 işçiden 24’ünün Enerji-Sen’den sarı sendika TES-İş’e tekrar geçiş yaptığına dikkat çekerek, “Direnişimizi kırmasınlar çünkü kazanırsak hepimiz kazanacağız” dedi.

-Hava kirliliği sonucu Iğdır ve çevresinde son 10 yılda kanser vakalarında yüzde yüz artış yaşandığını belirten HDP’li vekil Habib Eksik, çevreye ve insanlara verdiği zararların önlenmesi için acil politikalar oluşturulması gerektiğini söyledi. 

- Oxfam tarafından hazırlanan bir rapora göre, gıda ve enerji milyarderlerinin serveti, salgın sırasında yükselen enerji ve emtia fiyatları ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle son iki yılda 453 milyar dolar arttı.

- İngiliz bilim insanları, kemikleri, dişleri ve kasları sağlıklı tutmak için zorunlu olan kalsiyum gibi besinleri düzenleyen güçlü bir D vitamini kaynağı haline getirmek için domateslerin genetik yapısını düzenledi.