GÜNDEM 27 EKİM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

Direniş döneminden geçildiğini; herkesin bulunduğu yerde gücü ve imkanı neye yetiyorsa AKP-MHP faşizmini yıkmak için mücadele etmesi gerektiğinin söyleyen PKK MYK Üyesi Kalkan, “Öyle seçimle gideceği falan yoktur” dedi. 

KJK Koordinasyonu, sömürgeci sistemin saldırısı altında olan Kürtçe ve eşbaşkanlık sisteminin bazı Kürt partileri tarafından tartışmaya açılmasını eleştirdi; bu iki ilkesel konuda taviz verilemeyeceğini söyledi.

Rojava'da Kürtçe eğitimin hikayesi nasıl başladı? Devrimden önce yasaktı ve cezası da ağırdı. Ama Rojava'daki Kürt dil şövalyeleri deldi, o yasağı. Önce yasakçı zihniyetin okullarının kapılarını kırdılar bir bir... Sonra ise çok dilli, çok renkli eğitimi hediye ettiler, devrimin yeni nesillerine...

İsveçli Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh'in talebiyle Erdoğan'ın saldırgan ve yayılmacı politikasının parlamentoda tartışılması sırasında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Kakabaveh arasında PKK tartışması yaşandı.

Müslüman dünyasından bir kısım ülkedeki Müslüman Kardeşler Fransa ürünlerini boykot ediyor. Türk Cumhurbaşkanı resmi olarak boykota çağırdı. Bunun ekonomideki karşılığı nedir? Fransa ne kadar etkilenecek, boykot Türkiye'ye yaptırım olarak dönebilir mi?

Şili’de Pazar günü yapılan referandumla Pinochet diktatörlüğü sırasında yazılan anayasayı değiştirme kararı alan halk, aynı zamanda anayasayı kendi seçeceği kurucu temsilcilerle yazacak.

ABD Hazine Bakanlığı İran Ulusal Petrol Şirketi, Petrol Bakanlığı ile denizyolu petrol taşımacılığı şirketini kara listeye aldı.

Bolivya adaleti, Arjantin'de sürgün olan eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales aleyhindeki tutuklama emrini kaldırdı. Bu karar, Morales'in siyasi varisi Luis Arce'nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinden bir hafta sonrasına denk geldi.

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Avrupa Dış İlişkiler Eylem Servisi (SEAE) tarafından yayınlanan son verilere göre, birlik ülkeleri geçtiğimiz yıl üçüncü ülkelere 137,9 milyar Euro değerinde silah ve askeri teçhizat satış ruhsatı verdi.