GÜNDEM 27 EYLÜL 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- İmralı tecridini BM İnsan Hakları Konseyi oturumlarına taşıyan MRAP, BM İşkenceye Karşı Komitesi’ne acilen İmralı’yı ziyaret etme çağrısında bulundu. 

- HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak, CHP’nin son dönerde Kürtleri görmezden gelme politikalarına dair, “CHP   ‘tekçi’ sistemin kurucusudur. CHP’nin daha şimdiden Kürtler’i görmemezlikten bu tekçilik refleksindendir" dedi.

- Ekonomik kriz, savaş politikalarının bir sonucu olarak yaşamın her alanını etkilemeye devam ediyor. Adaletin olmayışı, iktidarın baskıcı ve yanlış politikaları yaşanan krizi derinleştiriyor.

- Kürt basını ve sosyalist basına yönelik yasaklar, internet sansürünün temelini oluşturuyor. Hazırlanan sansür raporunda, 2023 yılına kadar sansürün en çok uygulandığı Kürt basın siteleri arasında ANF ilk sırada.

- Türk devletinin Kürtçeye yönelik saldırılarına karşı Kürt halkının her yerde Kürtçe konuşması gerektiğini belirten KCK Eğitim Komitesi, “Kararlılıkla, inatla, ısrarla kimliğimize ve dilimize sahip çıkmalıyız” açıklamasında bulundu.

- Günümüzde olduğu gibi 1992 yılında da KDP’nin Türk devletiyle iş birliği sonucunda şehit düşen gerilladan biri de Şehit Aras (Loqman Ebdo) idi. Halkı için canla başla çalışan, emek veren ve cesaretiyle tanınan biriydi Şehit Aras.