GÜNDEM 27 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

PKK hareketinin doğuşunu İsa’nın on iki havarisinin zorbela bir araya getirmesine benzeten Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK'nin sırrını şöyle ifade ediyor: "Ucuz hayaller beslememektedir. Hiçbir mensubuna kişisel çıkar, prestij vaat etmemektedir." 

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin hukuksuz olduğunu belirterek, "İmralı Hapishanesi kapatılmalıdır" dedi.

Avrupa'nın bir çok ülkesinde PKK'nin kuruluş yıldönümünü kutlamak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etmek ve Şengal'e yönelik askeri sevkiyatı kınamak amacıyla eylemler gerçekleşti.

Bugün (27 Kasım) Armanc Kerboranî’nin(Hüseyin Akdoğan) 9. şahadet yıldönümü. Amed Eyalet komutanları arasında yer alan Armanc Kerboranî 27 Kasım 2011’de Amed-Pîran’da iki yoldaşıyla birlikte şehit olmuştu. Armanc, hayatının büyük bölümünü tuttuğu günlüklerde kayıt altına aldı.

ZAmed Barosu Daimi Başkanı Tahir Elçi, 28 Aralık 2015'te Dört Ayaklı Minare'nin önünde bir basın açıklaması sırasında polis silahından çıkan kurşunla katledildi. Elçi, insan hakları mücadelesinin simge isimlerindendi. Hayatını adadığı davaların öznesi oldu

Mülteci olarak gittiği Romanya’dan zorla Türkiye’ye gönderilen 40 kişiden biri olan 28 yaşındaki Ömer Bengi, bir dönem çokça tartışılan TMK mağduru çocuklarından. Romanya’da da zorlu günler yaşayan Bengi, artık zulmün olmadığı bir hayat istiyor.

Fransa Meclisi’nde yapılan bir oylama ile ülkede konuşma aksanı nedeniyle iş dünyasında yaşanan ayrımcılığa karşı mücadele yasası kabul edildi. 

Asya’dan Kürdistan ve Türkiye’ye, oradan da Batı Avrupa’ya kadar bir alanda yaşayan  Kürtçe  ‘kundê çiçk’  ya da Türkçe adıyla ‘kukumav’ adlı baykuş türü, 2021 yılının kuşu seçildi.