GÜNDEM 28 AĞUSTOS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Kürt halkının eskisinden daha güçlü olduğunu belirten Cemil Bayık “Kürtler siyasetin merkezinde yer alıyor, herkesin kaderini belirliyor. Eğer yeni dengeler ve statüler kurulacaksa bu Kürtlersiz mümkün değil. Kürt düşmanlığını yapan kaybeder” dedi.

-PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, “Suriye halkı ve parlamentosundan habersiz Muhaberat ile MİT arasında gizlice yapılan Adana Mutabakatının güncellenmesi tartışmaları, bölgeye dönük yapılan saldırılara kılıf uydurmadır. Bunu ne Kürt halkı, ne Suriye halkları ne de uluslararası kamuoyu kabul eder” dedi. 

-Hasta tutsakların durumundan birinci derecede cezaevleri idarelerinin sorumlu olduğunu söyleyen ÖHD Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Vedat Ece, savcılık, emniyet ve yargının da bu durumda payları olduğunun, infaz yasasının da bu çerçevede politik olduğunun altını çizdi.

-Yaşam tesadüflerle dolu derler. Yaşanan gerçekler tesadüfleri aşmış. Azad’ın Serêkaniyê’de gazi olması, şehadetten dönmesi ve Zagroslardan Rojava’ya gelip Azad’ın yaralandığı şehirde kardeşi Avaşîn’in şehit düşmesi tesadüf olmasa gerek.

-Sinema ve tiyatro çalışmalarına zemin yaratma hedefiyle Dêrik’te açılan sanat atölyesi, Tev-Çand bünyesinde nitelikli oyuncular, senaristler ve görüntü yönetmenleri yaratmak istiyor. 

-NASA'nın, Orion mürettebat kapsülünü, gemide herhangi bir astronot olmadan, ayın yörüngesine itmeyi amaçlayan bir test uçuşu olan Pazartesi günü sabah 8:33'te ilk denemesini yapması planlanıyor. 

-Yeni bir resmi rapora göre, 27 Ağustos Cuma gününden Cumartesi gününe kadar Libya'nın başkenti Trablus'ta bir gecede çıkan çatışmalarda en az 23 ölü ve 140 kişi yaralandı.