GÜNDEM 30 EYLÜL 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Anlaşılıyor ki Jîna’yı sahiplenmek, İran’da olunmadığından daha risksiz ve hatta popülarite kazandıran bir ‘eylem’e dönüştürülebilirken, Jînaları ve Jin, Jiyan, Azadî’yi yaratan Sara ve Rûken’i sahiplenmek ise çok daha büyük bir tutarlılık ve özgürlükçü bir duruş gerektiriyormuş.

- Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıları nedeniyle Hakkari Devlet Hastanesi’nde 40, Çukurca’ya bağlı Bilican (Kavuşak) köyündeki Sahra Hastanesi’nde ise 100’den fazla asker cenazesi tutuluyor.

- Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van’da iki ay önceki mitingine Başkale’den AKP’lileri taşıyan minibüslerin ücretleri ödenmedi.

- Global Witness’in yayımladığı rapora göre, son on yılda 1.700'den fazla çevre aktivisti cinayeti kaydedildi. Bu, ortalama neredeyse her iki günde bir ölüm demek.

- İran İnsan Hakları’nın açıklamasına göre, Jîna Emînî’nin 16 Eylül’de katledilmesi ardından ülke çapında başlatılan protestolarda en az 83 kişi daha devlet şiddetiyle katledildi.

- Hindistan Yüksek Mahkemesi, evli olmayanlar da dahil olmak üzere tüm kadınların 24 haftaya kadar kürtaj yaptırabileceğini açıkladı.