GÜNDEM 5 AĞUSTOS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- İktidarın, kadınlara daha fazla saldırdığını, çünkü en büyük mücadeleyi kadınların verdiğini belirten HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kürt kadınların, Kürt düşmanlığında da pay aldığını vurguladı.

- Türk devlet rejimi kurulduğundan beri Kürtleri yok etmek için Kürdistan’ın doğasının yok edilmesinin öncelikli koşul olarak belirlendiğini söyleyen Ekolojist Murat Bilgiç, bu anlamda meşrulaştırılan ‘Sri Lanka modeli’nin yüzyıllardır Kürtlere uygulandığına dikkat çekti.

- Zîlan Ekoloji Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Van Gölü çevresindeki işgallerin kalıcılaştırılmak, açılan davaların ve hukuki mücadelenin önünün kapatılmak, yapılaşmaya kılıf uydurulmak istendiğini söyledi.

-Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Seyfettin Demhat, kalp krizi geçirmesine rağmen hastaneye yatırılmadığı ve ailesine haber verilmediği ortaya çıktı.

- Türk devletinin özel savaş yolu ile gençleri vatanlarından çıkarmak istediğini söyleyen Kobanêli gençler, topraklarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirtti.

- Araştırmacılar domuzlarda kalp durmasına neden oldu ve bir saat sonra organlarını hayata döndürdü. Bu buluş, transplantasyon tıbbına yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda etik soruları da gündeme getiriyor.