GÜNDEM 7 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, Joe Biden’ın ABD başkanı seçilmesiyle Trump’ın ahbap-çavuş tarzının sonuna gelindiğini belirterek, “Artık telefonun diğer ucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın manipüle edebileceği, onu yaptırımlardan koruyacak bir lider yok” dedi.

DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz, kuzey Kürdistan'da kalıcılaştırdıkları Kürt Ulusal İttifakı'na ilişkin konuşarak, "Kürt halkı içerisinde zaten bir ayrılık yoktu. O yüzden de asıl hedefimiz dört parça Kürdistan'da ulusal kongreyi toplamaktır" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle 1 Kasım'da başlatılan pankart kampanyası, Avrupa'nın bir çok ülkesinde devam ediyor.

AKP iktidarının sürekli ‘Müslüman kardeşliği’ kisvesi altında yürüttüğü yayılmacı dış politikanın sonucu olarak geliştirdiği ekonomik ilişkiler, Fas örneğinde olduğu gibi birçok ülkede büyük ekonomik kayıplara neden oluyor.

Orta Amerika'da çok sayıda ülkede 200 dolayında kişinin ölümüne neden olan Eta kasırgası, Pazar günü Küba'ya ulaştı. Kasırganın Atlantik üzerinden Florida'ya doğru yol alması bekleniyor.

Libyalı taraflar seçimler için bir yol haritası oluşturmak için Pazartesi günü Tunus'un başkentinde görüşmelere başlayacak. Birleşmiş Milletler, bu konuda iyimser olduklarını belirtiyor.

Gürcistan'da Pazar günü onbinlerce kişi sokaklara çıkarak, iktidarın kıl payı kazandığı seçimlerin yenilenmesini istedi.

Güney Amerika’da yapılan çalışmalar, kadınların tarih öncesi dönemde önemli oranda avcılık yaptığını gösterirken, sonraki dönemlerde neden bundan dışlandıklarına da kısmen açıklık getiriyor.