Galatasaray'da Cumartesi Anneleri’ne gözaltı

Cumartesi Anneleri, AYM’nin verdiği “hak ihlali” kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı’nda buluştu, gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri, 700’üncü haftadan itibaren eylemlerinin engellenmesine karşı başvurdukları Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği "hak ihlali" kararına rağmen polis ablukasının sürdüğü Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak istedi. Eylemlerinin 941’inci haftasında “AYM kararına uyun, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın” diyen Cumartesi Anneleri’nin açıklaması öncesi ablukanın sürdüğü meydanda polis sayısı arttırıldı.

 ANNELER VE İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI GÖZALTINDA

Meydanda bir araya gelen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, polis ablukasına rağmen açıklamada bulundu. Ancak açıklamanın ortasında anneleri engelleyen polis, gözaltı için etraflarını sardı. Bu esnada sık sık AYM’nin kararını hatırlatan anneler ve insan hakları savunucuları, daha sonra gözaltına alındı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve Cumartesi Anneleri’nin de aralarında bulunduğu en az 15 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan isimleri tespit edilenler şunlar: Avukat Eren Keskin, avukat Gülseren Yoleri, Hanife Yıldız, Maside Ocak, İrfan Bilgin, Mikail Kırbayır, Leman Yurtsever, Ayşe Tepe, Sebla Arcan, İkbal Eren, Besna Tosun.”

İZİN VERİLMEYEN AÇIKLAMA

Cumartesi Anneleri’nin izin verilmeyen açıklaması ise şöyle: “Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açıklanması ve suçun faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması için 941 haftadır mücadele ediyoruz. Kuşaktan kuşağa aktararak sürdürdüğümüz bu mücadelenin mekânı olan Galatasaray; bekleyişimizin, umudumuzun, ısrarımızın, itirazımızın, adalet ve hakikat talebimizin simgesi oldu. Galatasaray biz oldu, biz Galatasaray olduk. Buluşmalarımız 700. haftasında ağır polis şiddeti ile engellendi. Ardından Beyoğlu Kaymakamlığı’nın verdiği yasaklama kararları ile Galatasaray bize kapatıldı. Bu kararlar gerekçe gösterilerek hakkımızda soruşturmalar ve davalar açıldı. En başından beri bu yasaklamanın evrensel hukuka, Anayasa’ya ve ilgili yasalara aykırı olduğunu, keyfi olduğunu, haklarımızı ihlal ettiğini söyledik. Bu keyfiyetin son bulması için yaptığımız girişimler sonuçsuz bırakıldı. 23 Şubat 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına kadar itiraz ve taleplerimiz görmezden gelindi. Kayıp yakını Maside Ocak’ın başvurusu üzerine AYM, Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmetti. 

İdarenin Cumartesi Anneleri etkinliğini yasaklama kararına dayanak gösterdiği gerekçeleri haklı ve ikna edici bulmadı. Diğer yandan kayıplarımızın bulunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla oturma eylemi ve basın açıklaması yapma isteğimizin demokratik bir toplumda saygı ile karşılanması gerektiğinin altını çizdi. 

Bu karar vesilesiyle devletin yönetsel gücünü elinde bulunduranlara sesleniyoruz; Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın. Kamuya açık olan her türlü mekan toplanma özgürlüğünün kullanılabileceği alanlardır. Bir mekanın yasaklanması toplanma özgürlüğünün ihlalidir. Toplanmanın amacı ile mekan arasında bir ilişki varsa, her durumda o mekan kullanılmalıdır. Tam da bu hukuki dayanakla söylüyoruz; Galatasaray yasaklanamaz. Galatasaray bizimdir, Galatasaray hepimizindir.

 941. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz; kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, adil işleyen bir hukuk sistemi talep etmeye devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz.”