Gar katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Ankara’da 10 Ekim 2015’te düzenlenen katliamda hayatını kaybeden 103 kişi anıldı.

Katliamda hayatını kaybedenlerden 3’ü, Ankara’da bulunan mezarları başında anıldı.

Ankara’da dört yıl önce Tren Garı önünde düzenlenen ‘Barış ve Demokrasi’ mitingi sırasında gerçekleşen bombalı saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı, DAİŞ çeteleri üstlenmişti.

Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılan anmaya hayatını kaybedenlerin yakınları, HDP Milletvekilleri Kemal Bülbül, Mehmet Rüştü Tiryaki, sivil toplum temsilcileri, emek ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasını 10 Ekim-Der üyesi Özgür Topçu okudu. Topçu, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşanan siyasi atmosfere ve yaşananlara dikkat çekerek, “Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte, ülkemizdeki şiddetin tırmandırıldığı bir dönemde bir takım karanlık güçler harekete geçti” dedi.

Katliamda devletin rolüne dikkat çeken Topçu, şunları söyledi: “Devletin ihmali olduğu ve gerekli tedbirleri almadığı aşikardır. Bu tutuma mahkeme süreçlerinde de tanıklık ettik. Devletin onca ihmali olduğu ve mahkeme tutanaklarına da yansıdığı halde hiçbir kamu görevlisinin yargı önüne çıkartılmaması manidardır. Bilinmelidir ki; insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına götürenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz.”

Kısa bir konuşma yapan 10 Ekim-Der Yöneticisi İshan Seyhan, “Ülkenin her yerinde anma yapıyoruz bu 4 yıllık süreçte evlerinden çıkmayan binlerce aile var. Kamuoyunun duyarsızlığını yargı sistemini biliyoruz ve diyoruz ki, biz katileri tanıyoruz, barış söyleminden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Seyhan, “Bin 48 ay geçse de barış demeye devam edeceğiz ve barış söylemini büyüteceğiz” diye ekledi.

Bu konuşmaların ardından kitle, katliamda yaşamını yitiren Ali Kitapçı’nın mezarını ziyaret etti.

Eşinin mezarı başında konuşan Emel Kitapçı, “Yargı önüne çıkana kadar mücadele devam edecek. 23 Haziran’da birleşerek güçlerimizi bir araya getirerek bu iktidara cevabımızı verdik. Kara, yağmura soğuğa karşı her türlü zulme alışkın ailem 4. yılda burada olduğunuz için mutluyuz. Bizlerin ve yaşamını yitiren yoldaşlarımızın mücadelesi her zaman devam edecek” şeklinde konuştu.

Katliamda hayatını kaybeden Uygar Coşku da mezarı ziyaret edildi. Uyar Coşkun’un eşi Mehtap Sakinci Coşkun, “Asla ölümü kutsayan tarafta olmayacağız. Bugün 103 insanı anarken, barışın önemli olduğunu vurgulamak için buradayız” diye konuştu. Coşkun, büyüyen mücadelelerinin azim, adalet ve barış talepleriyle şekillendiğini belirtti.

Anmaya katılan kitle son olarak katliamda yaşamını yitiren Bülent Çıldır’ın mezarını ziyaret etti ve karanfiller bıraktı.