Garibe Gezer’in şüpheli ölümünde yeni bilgi

TAYAD üyesi Fahrettin Keskin, Kandıra Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer ile aynı hücre bölümünde tutulan kızı Yıldız Keskin’in Garibe’nin öldürülmüş olabileceğine işaret ettiğini anlattı.

Garibe Gezer’in Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulduğu tecrit hücresinde 9 Aralık 2021 tarihinde meydana gelen şüpheli ölümü hakkındaki sır perdesi aylar geçmesine rağmen kalkmıyor. Avukatlar, gizlilik kararı nedeniyle soruşturma dosyasına erişemezken, konu hakkında cezaevinden yeni bilgi geldi. Garibe Gezer ile aynı hücre bölümünde tutulan siyasi tutsak Yıldız Keskin’in olay sonrası ziyaretine giden babası Fahrettin Keskin’e Garibe’nin öldürülmüş olabileceğini söylediği ortaya çıktı.

Aynı zamanda Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) üyesi olan baba Keskin, ANF’ye konuştu.

‘SÜREKLİ BENİ ÖLDÜRECEKLER DİYE BAĞIRIYORMUŞ’

Garibe Gezer’in şüpheli bir şekilde hayatını kaybettikten iki gün sonra aynı cezaevinde tutsak bulunan kızını ziyaret ettiğini söyleyen Keskin, “Kızımın görüşmemizde ilk söylediği cümle ‘Baba, Garibe burada öldürülmüş olabilir’ oldu. Nasıl böyle bir kanaate vardığını sorduğumda, Garibe’nin gardiyanlar tarafından defalarca taciz edilip işkenceye maruz kaldığını, süngerli odaya atıldığını ve devamlı ‘Kötü durumdayım, bana tecavüz etmeye kalkıyorlar, beni öldürecekler’ diye bağırdığını anlattı. Hatta bu bitmeyen feryatlar sonucunda Nurgül Acar isimli siyasi tutsak, Garibe’nin tek başına kalmaması ve hücrelerine gelmesi için cezaevi idaresine dilekçe göndermiş ancak bu talep kabul edilmemiş” dedi.

‘BU DURUM MUTLAKA ARAŞTIRILMALI’

Garibe’nin bulunduğu hücrelerin olduğu bölümde kızının da tutulduğunu ve oradan her haykırışın bütün her yere yankılandığını belirten Keskin, “Kızıma Garibe’nin psikolojisinin bozuk olup olmadığını sorduğumda, gördüğü baskı ve işkencelerden dolayı zaten psikolojisinin bozulduğunu söyledi” diye konuştu. Zaten Kandıra Cezaevi’nde siyasi tutsakların bir veya iki kişilik hücrelerde tamamen tecrit edilmiş bir durumda tutulduğunu belirten Keskin, bu durumun ister istemez psikolojik bunalıma yol açtığını ifade etti. Ancak kızının Garibe Gezer’in sadece bu psikolojik işkenceye değil aynı zamanda fiziki işkenceye de maruz kaldığını anlattığını vurgulayan Keskin, bu iki durum birleştiğinde bunun dayanılmaz bir hal alabileceğini söyledi.

Keskin, bu durumun mutlaka araştırılması gerektiğini ekledi.

TOSUN: SORUŞTURMA YAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR

Garibe Gezer’in avukatı Jiyan Tosun ise, müvekkilinin şüpheli ölümünün üzerinden aylar geçmesine rağmen soruşturmanın ilerlemediğine dikkat çekti.

Dosyaya konulan gizlilik kararı nedeniyle bilgilere erişemediklerini belirten Tosun, “Gizlilik kararına itiraz etmiştik ancak o da reddedildi. İki hafta önce de otopsi raporunu sorduk hala gelmemişti. Bu anlamda Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı çok yavaş yürütüyor, çok gündem olduğu için soruşturmayı hemen bitirmek istemiyor olabilirler” diye konuştu.