Gaspçı kayyumları protesto eden avukatlara dava

Kayyumları protesto ettikleri için 9 avukat hakkında dava açıldı.

Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos 2019 tarihinde atanan gaspçı kayyumları Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto ettikleri için çok sayıda avukat hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında açıklamaya katılan avukatlar Akçay Taşçı, Avni Güçlü Sevimli, Eren Keskin, Gökmen Yeşil, Gülhan Kaya, Hüseyin Boğatekin, Kemal Aytaç, Sinan Zincir ve Yaprak Türkmen hakkında “Toplantı ve gösteri kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla iddianame hazırlandı.
Burada yapılan açıklamada, “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartının açıldığı belirtilen iddianamede, Eren Keskin’in “Kürdistan’da uygulanan Şark Islahat Fermanı’nı bir kez daha protesto etmek için bulunuyoruz. Cumhuriyetten beri Kürdistan’da uygulanan şiddet politikasına karşı burada bulunuyoruz” şeklindeki konuşması da yer aldı.

GRUBA SALDIRI

İddianamede açıklamanın ardından polisin avukatların dağılmaları yönünde uyarıda bulunduğu ancak avukatların “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Amed her yer direniş” şekilde sloganların attığını, bu şekilde adliyeye giren halkın adliyeye girişlerinin engellendiği ileri sürüldü. İddianamede ayrıca avukatların adliye binası içerisinde basın açıklaması yapmayı planladığı ancak kamu kurumlarında bu yönlü açıklamanın “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa” aykırılık taşıdığı gerekçesiyle gruba müdahale edildiği kaydedildi.
Saldırı esnasında birçok avukatın polise “direndiği” bu nedenle birden fazla polisin yaralandığı iddia edilen iddianamede polislerin şikayetçi olması üzerine soruşturmanın başlatıldığı kaydedildi. Soruşturmanın bitmesiyle, avukatların ilgili kanun kapsamında ayrı ayrı cezalandırılması istendi.