Gazeteci Aziz Oruç tahliye edildi

Doğubayazıt’ta 11 ay önce gözaltına alınıp tutuklanan Kürt gazeteci Aziz Oruç, tahliye edildi.

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alınıp 18 Aralık 2019 tarihinde tutuklanan Kürt gazeteci Aziz Oruç’un üçüncü duruşması Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” ile yargılanan Oruç, duruşmaya Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Oruç’un avukatları da duruşmada yer aldı.

Kimlik tespitinin ardından savunma yapan Oruç, “Yakalandığım ülkelerden, İran ve Ermenistan'dan, Türkiye'ye yasal yollarla gönderilmemi talep ettim. Taleplerimi karşılamadılar. Türkiye'ye kendi imkanlarımla gelmek durumunda kaldım. Sınırı yasa dışı yollarla geçtiğim için hakkımda örgüt üyeliğinden dava açıldı. Sınırı yasa dışı yollarla geçmek nasıl oluyor da örgüt üyeliğine gerekçe olarak kabul ediliyor? Yıllardır gazetecilik yapıyorum. Ankara'da, Bingöl'de, Diyarbakır'da ve Van'da. En son da Hewlêr'de gazetecilik yapıyordum. Bütün faaliyetlerim bunlardır. Ben gazeteciyim ve Kürdüm. Bunların ikisi de suç değil” dedi.

Oruç ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Mütalaasını veren savcı ise tutukluluk halinin devamını istedi.

Mahkeme heyeti aranın ardından Aziz Oruç’un “adli kontrol” şartı ile tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 16 Nisan 2021’e ertelendi.

ERMENİSTAN’DA İŞKENCE GÖRMÜŞTÜ

Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıl Güney Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Aziz Oruç, Avrupa’ya gitmeye çalışırken, İran üzerinden geçtiği Ermenistan kapısında gözaltına alınmıştı.

Ermenistan polisinin işkence ettiği Oruç daha sonra İran askerine teslim edilmişti. İran’da da 2 gün boyunca işkence gören Oruç, 10 Aralık’ı 11 Aralık’a bağlayan gece ayakkabıları çıkarılarak dikenli sınır telleri üzerinden Türkiye tarafına atılmıştı. Aziz Oruç yaralı bir haldeyken 11 Aralık’ta geldiği Doğubayazıt’ta Ağrı karayolunda araç beklerken, polisler tarafından yere yatırılarak gözaltına alınmıştı.

Oruç’la birlikte gözaltına alınan HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ve aynı anda evi ile işyeri basılarak gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, “Aziz Oruç’a yardım ettikleri” gerekçesiyle tutuklanmıştı. İçişleri Bakanlığı tarafından “terörist” olarak ilan edilen Oruç Doğubayazıt Sulh Ceza Hakimliği tarafından 18 Aralık 2019’da, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

8 Haziran’da hazırlanan iddianamede, Oruç’un ülkeye yasadışı bir şekilde girişinin “örgüt üyesi olduğu hususunu gösterdiği” ileri sürülmüştü.

Öte yandan gazeteci Oruç, 2 Mart’ta “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla daha önceden açılmış başka bir davadan ertelemesiz 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

2013 yılında KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalıştığı dönem boyunca yaptığı haberler delil gösterilerek hakkında pek çok dava açılan Oruç’un Amed ve İstanbul’da görülmekte olan davaları da sürüyor.

 

Gazeteci Oruç’un 2012 yılında aldığı 6 yıl 3 ay hapis cezası ise halen Yargıtay’da.