Gazeteci Oruç’a 5 yıla varan hapis istemi

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılama konusu olan gazeteci Aziz Oruç hakkında beş yıla varan hapis cezaları istendi.

Gazeteci Aziz Oruç hakkında 2017 yılında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle gösterilerek Amed’deki 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. "Örgüt propagandası yapmakla” suçlanan Oruç’un bu dava kapsamındaki 9’uncu duruşması görüldü.

Oruç, duruşmaya tutuklu olduğu Patnos L Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla katıldı. Avukatı Ferhat Kılınç da duruşmada hazır bulunurken, duruşmayı ayrıca Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Amed Temsilcisi Mahmut Oral izledi.

Oruç, savunmasında "Twitter paylaşımları haberden ibarettir. Paylaşımlara bakıldığında, 2014-2015 yılında Dicle Haber Ajansı'nın yaptığı haberler olduğu, hatta çoğunun benim yaptığım haberler olduğu anlaşılacaktır. Paylaşımların hepsi haber verme amaçlıdır. Propaganda yapma gibi bir kastım yoktur” dedi.

“2013-2014 yılında yapılan paylaşımlar suç sayılmazken, neden şimdi suç sayılıyor?” diye soran Oruç, “Ben gazeteciyim. Paylaşımlarım propaganda olarak değerlendirilmemelidir. Benzer paylaşımlar nedeniyle başka bir dosyadan tutuklu yargılanıyorum. Beraatımı talep ediyorum” diye ekledi.

Avukat Kılınç da yeni yasal düzenleme doğrultusunda da suç uncusu oluşmadığını belirterek, beraat talep etti.

İddia makamı mütalaasında, örgüt propagandası suçlamasını sürdürerek, TMK’nin 7/2 maddesi uyarınca 10 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezası talep etti.

Avukat Kılınç ise mütalaaya karşı detaylı savunma yapmak üzere süre istedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, Oruç ve avukatının mütalaaya ilişkin savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 3 Mart'a erteledi.