Gazeteci Sayılğan 11 ay sonra hakim karşısına çıkıyor

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan 11 ay sonra ilk kez yarın hakim karşısına çıkacak. Gazetecilik faaliyetlerinden suçlanan Sayılğan’ın 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

Muş merkezde 17 Ekim 2016 tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alındıktan bir hafta sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan’ın iddianamesi 11 ay sonra tamamlandı.

Sayılğan’ın iddianamesinde haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri, haberleri, sosyal medya paylaşımları, TV kanallarıyla yaptığı telefon görüşmeler suç unsuru olarak gösterildi. Sayılğan hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

11 AY SONRA İLK DURUŞMA

Yaklaşık 11 aydır Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi’nde gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutulan İdris Sayılğan Muş Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İddianamenin büyük bölümü Sayılğan’ın haber için yaptığı telefon görüşmelerinden oluşuyor. Yaptıkları haberleri suç Sayılğan’ın haber için “örgütten talimat aldığı” iddia edildi.

SANATÇI HOZAN SERHAT HABERİ DE DELİL YAPILDI

Sanatçı Hozan Serhat’ın (Süleyman Alpdoğan) ölümünün 17. yıldönümünde sanatına dair yapılan haber suç delili olarak gösterildi. Özyönetim ilan edilen Bulanık ve Varto ilçelerinde yaşananlar, farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG’lilerin cenaze törenleri, Muş ve çevre illerde yapılan gözaltı operasyonlarına ilişkin bilgi almak için haber kaynaklarıyla yapılan telefon görüşmeleri de suç unsuru sayıldı. 

1 MAYIS PROGRAMINI AKTARMAK SUÇ!

Sayılğan’ın 1 Mayıs Bayramı etkinlikleriyle ilgili Muş merkez ve bölge illerinde yapılacak kutlamaların programlarını Med Nûçe televizyonuna aktarması da suç delili gösterildi.

KÖY YOLLARININ KAPATILMASI HABERİ

Gazeteci Sayılğan’ın, Kars’ta ilan edilen “Özel Güvenlik Bölgesi” ve kapatılan köy yollarına ilişkin telefonda aldığı bilgilerden yaptığı haber, “Bu haberin içeriğinin PKK/KCK terör örgütün amaçlarına açık bir şekilde hizmet ettiği değerlendirilmektedir” şeklinde yansıtıldı.

HASTA TUTSAKLARLA İLGİLİ HABERLER

Erzurum Oltu Cezaevi’nde 6 Mayıs 2016 tarihinde fenalaşarak hastaneye kaldırılan ve burada hayatını kaybeden hasta tutsak Serhat Sarıhan’ın hayatını kaybetmesi ve böbrek yetmezliği tanısıyla tedavi gören hasta tutsak Celal Şeker ile ilgili yapılmak istenen haberlerin telefon görüşmeleri de suç unsuru yapıldı.

Sayılğan’ın özyönetimlere ilişkin yaptığı haberler de iddianamede suç sayıldı.

‘TOPLUMU TAM ORTADAN BÖLMEK’

İddianamede gazeteci Sayılğan için şu ifadeler kullanıldı: “Yukarıda yapılan paylaşımların tamamının şüpheli İdris SAYILĞAN tarafından yapıldığı şüphelinin aralık vermeksizin PKK/KCK terör örgütünü meşru, mücadelesini haklı; Türkiye Cumhuriyeti Devletini İşgalci, Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan tutuklu/hükümlü bulunanları esir/tutsak, hayatını kaybedenleri Şehit olarak nitelendirdiği, hayatını kaybeden örgüt mensuplarının hayatını sözde destansı bir hava ile anlattığı, bu paylaşımlarında topluma yönelik, yapıcı birleştirici haberlere yer vermediği, aksine halkı kin ve nefrete sevk edici mahiyette bilinçli ve yanıltıcı haberler yaptığı, bin yıldır bu coğrafyada birlikte yaşamış, kız alıp kız vermiş ve bir olmuş iki toplumu tam ortadan bölmek ve düşman etmek amacıyla bilinçli haber takipleri yaptığı, haberlerin içeriğinin gerçeği yansıtır nitelikte olmadığı, şüphelinin de böyle bir kaygı taşımadığı, ısrarla Kürt Halkının inkâr imha ve asimilasyona tabi tutulduğu gibi ifadelere yer verdiği paylaşımlardan hareketle değerlendirilmektedir.”