Gazeteci ve avukatların duruşması başladı

İstanbul'da gazeteci ve avukatların da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 23 kişinin yargılandığı davanın duruşması başladı.

Tutsak ETHA muhabirleri İsminaz Temel ve Havva Cuştan ile avukatlar Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar ile Avukat Gülhan Kaya ve Ali Haydar Doğan'ın da tutuksuz olarak yargılandığı, toplam 23 kişinin, "Örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddialarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması başladı. İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, gazeteciler Temel ve Cuştan, avukatlar Uçar ve Gümüştaş ile tüm tutuklular getirildi. Bazı tutuksuz yargılananların da hazır bulunduğu duruşmada, içerisinde Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB), KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) avukatların da olduğu çok sayıda avukat hazır bulundu. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu ile çok sayıda kişi duruşmayı izledi.

ASKERDEN PROVOKASYON

Aileler salonda tutuklulara selam verirken jandarma müdahale etmek istedi, avukatlar ise tepki gösterdi.

Avukatlar, polislerin yargılananların sorgusuna katıldığını dile getirerek, "Bir tehdit olarak görülebilir" dedi.

Avukat Bilgin Aydın, dosya kapsamında dört avukatın yargılandığını dile getirerek, avukatların soruşturmaya dahil edilebilmesini istedi.

'BAŞINDAN BERİ HUKUKA AYKIRI'

ÖHP İstanbul Eş Sözcüsü Avukat İlknur Alcan, "Soruşturma ilk aşamadan itibaren hukuka aykırı. Arama, yakalama, el koyma, gözaltı işlemlerinin tamamı kanuna aykırı olarak yapıldı" dedi.

Alcan, "Bu delillerden elde edilecek hiçbir veri hukuki değildir, bunlar kirlenmiş delillerdir" diyerek, dijital delillerin de dosyadan çıkartılmasını talep etti.

Mahkeme Heyeti verdiği ara kararında tüm taleplerin reddine karar verdi.