Gazeteciler ve avukatların duruşmaları görüldü-YENİLENDİ

İstanbul'da 'Özgür Gündem' ve 'KCK Avukatlar' davalarının duruşmaları görüldü.

Özgür Gündem gazetesinin yazarları ve yayın danışma kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 9 ismin yargılandığı “Özgür Gündem Ana Davası” olarak bilinen davanın 14’üncü duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmaya, yargılanan isimlerden Gazeteci İnan Kızılkaya, Yazar Ayşe Necmiye Alpay, İHD Eş Genel Başkanı Av. Emire Eren Keskin ile avukatlar katıldı.
İddia makamı, dosyaya bakan cumhuriyet savcısının izinli olması nedeniyle dosyaya geçici olarak görevlendirildiğini belirterek, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için süre talebinde bulundu.
Av. Eren Keskin, duruşmadaki konuşmasında, devlet güçlerince katledilen Tahir Elçi'yi andı.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 13 Ocak 2020 tarihine erteledi.

CAN DÜNDAR'IN DURUŞMASI GÖRÜLDÜ

Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına katıldığı için yargılandığı davanın duruşması görüldü. 11. duruşma, İstanbul 22’ Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Dündar’ın katılmadığı duruşmaya avukatı Abbas Yalçın katıldı.
Mahkeme heyeti, hakkında çıkarılan yakalama emrinin henüz infaz edilemediğini belirttiği Dündar için yazılan yurt dışı talimatına da henüz cevap verilmediğini belirtti.
Dündar hakkında çıkarılan yakalama emrinin devamına, infazının beklenmesine karar veren mahkeme, yine Dündar için yazılan yurt dışı istinabe evrakının dönüşünün beklenmesine karar vererek, duruşmayı 21 Mayıs 2020'ye erteledi.

SAVCI, SANCILI VE KIZILKAYA'YA CEZA İSTEDİ

KHK ile kapatılan Özgür Gündem'in imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ile eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın duruşmaları da görüldü. Sancılı ve Kızılkaya, 2016 yılında gazetede yayımlanan üç haber nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandı. Davanın 9’uncu duruşması İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.  Kızılkaya ile Sancılı’nın katılmadığı duruşmaya, Avukat Sercan Korkmaz katıldı.
Savcı, Sancılı ve Kızılkaya’nın “zincirleme örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesi ile ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 10 Aralık 2019’a erteledi.

ÖCALAN'IN AVUKATLARI YARGILANDI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 46 avukatının yargılandığı "KCK Avukatlar Davası"nın duruşması İstanbul 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan avukatlardan İbrahim Bilmez, Mustafa Eraslan, Asya Ülker, Mehmet Sani Kızılkaya ve Gazeteci Cengiz Kapmaz katıldı.
Çok sayıda avukatın katıldığı duruşmayı uluslararası heyetler de izledi. Duruşmaya başlanması ile heyet değişikliği yaşandığı anlaşıldı.
Mahkeme heyeti, sanık müdafilerinin kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini şahit İrfan Dündar'ın ifadesi alındıktan sonra değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 26 Mart 2020’ye erteledi.