Gazi mahallesinde tarikatlar faaliyetlerini artırdı

Kürtlerin, Alevilerin yoğunluklu yaşadığı, sosyalistlerin güçlü olduğu mahallelerin başında gelen Gazi Mahallesi, bir süredir tarikatların kıskacında yer alıyor. Tarikatlar, son yıllarda Alevi mahallelerine yönelik ayrı bir çalışma yürütmeye başladı.

Kamuoyunun adını 12 Mart 1995 yılında, Alevilere yönelik saldırılarla tanıdığı Gazi Mahallesi, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı, kendi inançlarına göre bir yaşam ördükleri, yoksulluğun yoğun olarak hissedildiği bir mahalle. Mahallede son yıllarda ciddi anlamda radikal İslamcı tarikatlar görünür olmaya başladılar.

Gazi Mahallesi’nde tarikatlar yoğun olarak mahallede bulunan bazı camilerde örgütlenme yapıyorlar ancak bazı evlerin tarikatlar tarafından kiralandığı dikkat çekiyor. Mahalle’de tarikatların örgütlenmesinin izini sürdüğümüzde önümüze çıkan ise, tarikat ve devlet ilişkisinin ağırlığı oluyor.

CAMİLER ÖRGÜTLENME ALANLARI

Gazi Mahallesi’nde çok sayıda cami bulunuyor, ancak bu camilerden ikisi tarikatların örgütlenmesinde kilit noktada bulunuyor. Hediye Hanım Camii ve Merkez Camii, mahallede tarikatların insan örgütlenmesi için kullandıkları ve kendilerine üs olarak belirledikleri camiler olarak mahalleli tarafından biliniyor.

İki camide de belli günlerde sohbet adı altında belli tarikatların örgütlenme çalışmaları yapılıyor. Mahallede faaliyet yürüten üç tarikat var. Bunlar, Halfeti tarikatı, Süleymancılar ve Menzil tarikatı üyeleri. Bu tarikatların ilk hedefleri ise mahallenin en yoksul kesimi olarak bilinen, gecekondu bölgesinde yaşayan halk.

Mahallede yoksulluk içinde yaşayan halkı önce tespit eden, sonra ilk başlarda yardım bahanesiyle onlarla ilişkiye giren tarikat üyeleri, yoksul Alevi ailelerini de hedeflerine koyuyor. Konuştuğumuz mahalle halkı, birçok tarikat üyesinin kendi kimliği ile Alevi evlerine girmediğini, önce sadece yardım bahanesiyle ilişkiye geçtiğini, sonra yoksulluk üzerinden onlarla ilişkiyi geliştirip, kendi taraflarına çektiğini belirtti.

AKP PROPAGANDASI

Camilerde AKP’nin de propagandasının yapıldığını belirten mahalleli, tarikatların çoğunun AKP ile ilişkilerinin çok derinlerde olduğunu söylerken, mahalleye son dönemlerde yerleşen kişilerinde bu tarikatlarla ilişkisi olduğunu belirtiyor.

Gazi Mahallesi’nin alt tarafında bulunan ve Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından yapılan Sultan Kasrı adlı yerde AKP meclis toplantılarının yapıldığını belirten mahalleli, Sultan Kasrı’nın hemen yanında bulunan Merkez Cami’nde geçtiğimiz yıl bir namaz sonrası imamın AKP propagandasına tepki gösteren bir Kürt gencinin cami çıkışı ayağından vurulduğunu ve polisin bunu adli vaka olarak raporladığını belirtti.

MAHALLE İÇİNDE ÇOCUKLARA YÜRÜYÜŞ

Mahalle’de bazı zamanlar, sarıklı, cübbeli kişilerin bir grup çocukla, özellikle Cemevi’nin olduğu bölgede yürüdüğünü belirten mahalle halkı, bu yürüyüşlerin bilinçli şekilde yapıldığını söyledi. Özellikle yazın, Gazi Kent Ormanı’nda gruplar halinde sarıklı, cübbeli kişilerin, yanında çocuklarla birlikte toplandığını, onlara ormanda eğitim verdiğini belirten mahalle halkı, bunlara tepki gösterenlerin ise polis tarafından tartaklandığını, polisin çoğu zaman bu tip toplanmalarda koruma amaçlı olarak orada durduğunu belirttiler.

Mahalle’de yaşayan Aleviler, mahalleye son yıllarda gelen ve gecekondu bölgesinde yaşamaya başlayan bazı mültecilerden de şüphelendiklerini belirterek, birkaç kez bazı göçmenlerin Alevilerin sıklıkla gittiği kahvehanelerde, telefonlarından DAİŞ videoları açıp izlediğini belirtti.

SİLAH DEPOLARI İDDİASI

Gazi Mahallesi girişinde bulunan ve 75. Yıl mahallesi olarak bilinen bölgede bulunan bir caminin bodrum katının silah deposu olarak kullanıldığını ve caminin karşısında bulunan bir dükkan ile gizli bir geçit ile bağlandığı, silahların oradan saklandığını iddia eden mahalle halkı, bir dönem Gazi Halk Cephesi tarafından buranın ifşa edildiği, bununla ilgili açıklamalar yapıldığını ve bu açıklamalar sonrası dükkanın kapatıldığını, caminin ise kısa bir süre ibadete kapatıldığını iddia ettiler. Bu açıklamalardan kısa bir süre sonra ise Gazi Halk Meclisi polis tarafından yıkıldı.