Geçinemiyoruz Platformu ev kiralarındaki fahiş artışı protesto etti

Geçinemiyoruz Platformu, kiralık konut fiyatlarındaki fahiş artışı Kadıköy Yeldeğirmeni’nde protesto etti ve sordu: “Bu kiralarla yaşanmaz; ne yapalım, sokakta mı yatalım?”

Geçinemiyoruz Platformu, kiralık konut fiyatlarındaki fahiş artışı Kadıköy Yeldeğirmeni Nuh Köklü Heykeli önünde protesto etti.

Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme çok sayıda kişi katıldı. “Kadıköy’de ortalama kira 17 bin 38 TL. Bu kiralarla yaşanmaz. Ne yapalım, sokakta mı yatalım?” yazılı pankartın yanı sıra, temsilen yapılan karton ev üzerine kiralarındaki fahiş artış seyrini gösteren rakamlar konuldu.

‘BU BİR DEVLET POLİTİKASI!’

İlk konuşmayı Avukat Tamer Doğan yaptı. Ülkede aslında çok fazla konut olduğunu ancak milyonlarca da evsiz insan olduğuna işaret eden Doğan, siyasi iktidarın inşaat ekonomisi ve sermayesi üzerine kurduğu politikalar nedeniyle insanların 2 bin TL’ye oturulacak evlerde 7 bin TL’lik ilanlarla karşılaştığına dikkat çekti. Bu fahiş fiyat artışının sorumlusunun sadece ev sahipleri değil, spekülatör emlakçılar ve siyasi iktidar olduğunu vurguladı.

Herkesin en doğan yaşam hakkı olan barınma hakkının başkaları için yatırım, kar ve sermaye aracına dönüştüğünü kaydeden Doğan, “En temel insani haktan söz ediyoruz. Biz burada artık insanca yaşamıyoruz ve insanca yaşamak istiyoruz. Yaşama ve barınma hakkı en temel haktır. Biz kömürlük gibi yerlerde değil, insani koşullarda, sosyal konutlarda yaşayabilecek insanlarız. Bu duruma Kadıköy’deki iki ev sahibi yol açmadı, bu bir devlet politikasıdır. Bu bilinçli olarak yapıldı. Bunun bir ayağı da kentsel dönüşümdür. Emekçileri kentin dışına itmek istiyorlar. Kadıköy’deki ortalama kira parası 17 bin 38 TL. Bunun adı mülksüzleştirmedir, bunun adı evsizleştirmedir. Çok yakında kömürlükte yaşayan kiracı olmaktan çıkacağız, evsiz barksız sokakta yaşayan insanlara dönüşeceğiz” dedi.

‘BUGÜN KADIKÖY’DE EN DÜŞÜK KİRA PARASI 11 BİN TL’

Geçinemiyoruz Platformu’ndan Newroz Tuğçe Özçelik, geçinemiyoruz diyerek bu yola çıktıklarını hatırlattı. Elektrik, doğalgaz, su, gıda, ulaşım derken şimdi de ev kiralarındaki fiyatlarındaki artışı protesto etmek için burada buluştuklarını belirten Özçelik, “ Kadıköy’de ortalama kira fiyatı 17 bin 38 TL’ye yükseldi. Bu ülkede 20 milyon çalışan var ve bunların 10 milyonu asgari ücrete çalışıyor. Asgari ücret bu yılın başında tam 4 bin 253 oldu ama elektriğe yüzde 130 zam, ulaşıma yüzde 100 zam, suya, gıdaya, benzine zam derken, asgari ücret bugün doların 16’ya yükselmesiyle bir kez daha cebimize girmeden erimiş oldu. Şimdi şu gördüğünüz ev size temsiliymiş gibi geliyor ama ilanları açıp baktığınızda öyle olmadığını göreceksiniz. Kadıköy’de asgari ücret altında kiralayabileceğiniz ev yok artık. Bugün Kadıköy’de en düşük kiralık evin fiyatı 11 bin TL” diye konuştu.

PİROĞLU: BİN ODALI SARAYI OLAN KİRACI SORUNUNU ANLAMAZ!

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise, "Konut krizi, yaşadığımız sorunlardan sadece birisi. Çünkü kirayı ödeyen doğalgazı ödeyemiyor. Doğalgazı ödeyen elektrik faturasını ödeyemiyor. Ağır bir yoksullukla boğuşuyoruz" diyerek, sorunların çözümünün adresinin AKP olmadığını vurguladı. Piroğlu, şöyle konuştu: "Çünkü bin odalı sarayı olan iktidar, kiracının sorununu anlamaz. Bu iktidarın sahibi halka, kestane ballı, hurmalı manda yoğurdu öneriyor. Açlığın dilinden anlamaz. Bu iktidar müteahhitlerle beraber ülkenin kanını emiyor. Her yeri inşaat alanına çevirip inşaat baronlarını zengin etmeye devam ediyor. Atatürk Havalimanı yıkıp yerine inşaatlar yapacaklar. Evleri yıkıp ormanları yağmalıyorlar.”

‘EV ALIR GİBİ KİRA ÖDER OLDUK’

Konuşmaların ardından Geçinemiyoruz Platformun hazırladığı kiralık konut raporunu açıkladı. Raporu okuyan Hülya Hacıoğlu, kira artışlarının dur durak bilmediğini hatırlatarak, “Bir gün ekmeğe, diğer gün elektriğe, ertesi gün ulaşıma zam derken milyonlarca insanın yaşadığı geçim sıkıntısının boyutu büyümeye devam ediyor. Kent merkezlerinde 2-3 katına çıkan kiralar ise bu yoksulluğumuzu derinleştiriyor” dedi.

Yaşanan konut krizinin sadece kurdaki artışların inşaat maliyetlerine etkisi üzerinden açıklanamayacağını ifade eden Hacıoğlu, bu krizin iktidarın konut politikaları yüzünden göstere göstere geldiğini kaydetti. Türkiye’de kamunun konut üretimi görevinden çekilerek, en temel haklarından barınma hakkının inşaat sektörünün insafına bırakmasının sonuçlarının yaşandığına işaret eden Hacıoğlu, “Milyonlarca insan için ev sahibi olmak tamamen hayal oldu. Kira öder gibi ev alacaksınız diyorlardı, ev alır gibi kira öder olduk! Nisan ayında Kadıköy’de kiralık ilanları üzerinden yaptığımız raporda da bir kez daha görmüştük. Kadıköy’de asgari ücretin altında sadece 3 tane kiralık ilanı vardı. Bunlar da 25-30 metrekarelik bodrum katlarından ibaret. 1 ay boyunca tam zamanlı çalışan asgari ücretli yurttaşın tüm maaşını kiraya verse dahi kiralayabileceği daire kalmadı” diye konuştu.

‘SORUYORUZ ÖZKAN’A 2 BİN LİRAYA KİRALIK KONUT NEREDE VAR?’

Konut fiyatları halkın en önemli gündemlerinden biri haline gelmişken, AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın Avrupa'da kira bin 500, Türkiye'de 125 Euro açıklaması yapabildiğini hatırlatan Hacıoğlu, bunun resmen ayın ortasını dahi getiremeyen halkın sorunlarıyla dalga geçmek olduğunu vurguladı. Özkan’a “Soruyoruz Özkan’a, 2 bin liraya kiralık konut nerede var?” diye soran Hacıoğlu, “Geçen ay Kadıköy’deki kiralık ilanlarının ortalaması 17 bin 381 TL’ydi. Biraz daha masumlaştırmak için 20 bin lira üstü konutları hesaba katmayarak tekrar hesapladık. Bu durumda dahi ortalama kira, ancak 11 bin 762 TL’ye düşüyor. Hesap ortada; halkın yaşadığı başka, sarayın bahçesinden görünen başka. Ne Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin enflasyon masallarını dinleyecek ne de muhalefetin sandığı bekleyin çağrılarını dinleyecek, bekleyecek vaktimiz yok” dedi.

Kiracıların acil çözüm beklediğini vurgulayan Hacıoğlu, “Peki iktidar ne yapıyor? Yabancılara konut satışını özendirmek için kararnameler çıkarıyor, konut fiyatları artıyor. Paket açıklıyor; zaten konut alma imkanı olanlara düşük banka kredisi verilmesini sağlıyor, konut fiyatları yine artıyor. 2 milyon kredi çekip, her ay asgari ücretin 7 katını bulan 28 bin 500 lira kredi ödeyecek yoksul mu var bu ülkede? İktidar bu yangını söndürmek yerine kentleri betona gömen inşaat şirketlerinin, bankaların karını artırmayı seçiyor” diye konuştu.

Hacıoğlu talepleri şöyle sıraladı:

“• Her şeyden önce konutlar bizim yaşam alanlarımızdır! Bir azınlığı zengin eden yatırım aracı değildir! Bu anlayıştan derhal vazgeçilmelidir!

• Kuruluş amacı yoksulların, düşük gelirlilerin konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ, özellikle kentin merkezindeki kamu arazilerinin ranta açılmasıyla ya da kentsel dönüşüm projeleriyle kazanılan yeni alanların büyük inşaat şirketleriyle birlikte yapılan projelerle lüks konut üretmenin kira aracı haline geldi. Kamu yeniden sosyal konut üreticisi haline gelmeli, konut kooperatifleri desteklenmelidir! Kiraya yönelik sosyal konut üretimi aynı zamanda ihtiyaca yönelik yapılmalıdır. Projeler gerçekleştirilirken göçmenlerin, yaşlıların, emeklilerin, kadınların ihtiyaçları saptanmalıdır.

• Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların toplam kapasitesi 780 bin. Her 11 öğrenciden yalnızca 1’i devlet yurtlarına yerleşebiliyor. Üniversite öğrencileri tarikat ve cemaatlere muhtaç ediliyor. Üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacı kamu tarafından karşılanarak kiralık konut talebi de azaltılmalıdır!

• İhtiyaç sahibi yurttaşlara acil kira yardımı, ilk kez konut sahibi olacaklara da uzun vadeli kredi desteği, vergi indirimleri sağlanmalıdır!

• Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı! Kira denetimi getirilmelidir!

• Zorla tahliyelerin, fırsatçılığın önüne geçmek için 10 yıllık kiracı yasası iptal edilmelidir!

• 5 yıllık kiracılar için açılan yeniden kira tespit davaları ertelenmelidir!”

Geçinemiyoruz Platformu olarak bu talepler etrafında mücadeleyi büyüteceklerini duyuran Hacıoğlu, 20 Mayıs Cuma akşamı 19.30’da Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirecekleri foruma herkesi davet etti.