Gezi Davası'nda beraat ve tahliye

Gezi Davası'nın duruşmasında tüm sanıklara beraat, tutuklu Osman Kavala'ya da tahliye kararı verildi.

Hukuksuz bir şekilde senelerdir sürdürülen Gezi Davası'nın duruşmasında beraat ve tahliye kararı çıktı.
İş İnsanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 sanıklı Gezi davasının 6’ncı duruşması Silivri Cezaevi Kampüsü içinde bulunan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda heyetin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, insan hakları savunucuları, çok sayıda STÖ temsilcisi, Gezi direnişi döneminde polis tarafından öldürülen Berkin Elvan’ın ailesi katıldı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

Savcı ara celsede sunduğu mütalaasında 840 gündür tutuklu olan Osman Kavala ile Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası isterken, 6 kişi hakkında ise 15 yıl ile 20 yıl arasında hapis cezası talep etti.

AVUKATLAR KONUŞTU

İlk olarak söz alan Yiğit Aksoy’un avukatı eski İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan, "Savcı hiçbir şey bilmiyor" dedi.
Oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın avukatı Kaan Karcılıoğlu ise dosyadaki telefon dinleme kayıtlarının kendilerine verilmesini istedi ve bunlar üzerinde oynanıp oynanmadığına bakmak istediklerini söyledi.
İnan Emekçi’nin avukatı Aynur Tuncel Yazgan ise şöyle dedi: “Toplanmasını istediğim delillerle ilgili bir karar vermediniz. Tanığımız buradadır. Bizim için dinlenmesi gerekli bir tanıktır."

'BU DOSYA GEZİ'NİN ALTINDA KALIR'

Avukat Bahri Belen ise şöyle konuştu: "İki tane polis ve Murat Papuç tanık dinlendi. Gaz maskesinden bahsetti ifadesinde, Papuç. Bu maske salona getirilmedi. Bu maskeyi kim satın aldı, kim kullandı, Gezi'ye katılanlarına maskesine benziyor mu? Eğer bu maske ile Türkiye halkının özgürlükler ve demokrasi konusunda akıl almaz bir tarihi deney yaşadığı Gezi olayını yargılamak istiyorsanız, bu dosya, hakimler, savcılar ve biz bu Papuç'un altında kalırız. Aslında bu dosya muhteşem Gezi eyleminin altında kalır."

KAVALA: NESNEL DEĞERLENDİRME YOK

Ardından 840 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala’nın savunmasına geçildi. Kavala, AİHM'in tahliyesine ilişkin kararına dikkat çekti. "İkna edici bir belge iddianamede yok" diyen Kavala, "Heyet, olayları nesnel bir şekilde değerlendiremedi" diye ekledi.

KARAR

Mahkeme heyeti, tüm sanıkların beraatine karar verdi. Heyet, tek tutuklu sanık Osman Kavala’nın başka suçtan hükmü olmaması halinde tahliye edilmesine de hükmetti.
Yurt dışında bulunan sanıkların dosyasının da ayrılmasına karar verildi.