Google’dan Kürtçe Wikipedia için destek

İnternet devi Google, aralarında Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinin de bulunduğu bazı dillere Wikipedia’nın daha hızlı çevrilmesi için 2 milyon Dolar para yardımında bulundu.

İnternetteki en yaygın ansiklopedi olarak bilinen Wikipedia şu ana kadar 15 dilde otomatik çeviri hizmeti veriyordu. Başka bir dildeki metnin istenilen dillere anında çevrilmesini sağlayan sistem artık aralarında Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinin de bulunduğu birçok yerelde de kullanmak mümkün.

Kurmanci’nin yanın sıra hızlı çeviri sisteminin Afrika’da konuşulan Hausa, Yoruba ve Zulu dillerinde de başlayacağı belirtildi. Uluslararası yerel diller inisiyatifi “Growing Local Language Content”in öncülüğünde hazırlanan projeye internet devi Google tarafından da desteklendiği açıklandı.

Google, yerel dillerin internet ortamında daha yaygın biçimde kullanılmasını ve Google Çeviri olmadan kullanılmasını amaçlayan bu proje için 2 milyon Dolar para yardımında bulundu. Söz konusu yerel dillerin toplam 100 milyon civarında insan tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor.

2004 yılından Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde Wikipedia’da şu ana kadar 24 binden fazla metin yer aldı. Kurmanci dışında Sorani, Kelhuri ve Dimilki lehçelerinde de Wikipedia’da metin bulmak mümkün.