Görüşme sağlanana kadar eylemdeyiz

HDP milletvekillerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit için başlattıkları eylem devam ediyor. HDP’li Nuran İmir, görüşme sağlanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getiriyor.

HDP milletvekilleri 21 Aralık 2022 tarihinden bu yana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a   uygulanan tecride karşı Adalet Bakanlığı önünde dönüşümlü olarak eylem gerçekleştiriyor. Tecrit nöbetinde bulunan Şırnak HDP Milletvekili Nuran İmir, ANF’ye eylemlerini değerlendirirken yaşanan bu hukuksuzluğa ses çıkarmanın önemini vurgulayıp görüşme sağlanana kadar eylemi devam ettireceklerini söylüyor.

MUTLAK BİR HUKUKSUZLUK VE İLETİŞİMSİZLİK

HDP’li İmir, son iki yıldır devam eden mutlak tecridin 99’dan bu yana var olan konseptin devamı olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor: “Abdullah Öcalan ile 2 yılı aşkın bir süredir ciddi bir iletişimsizlik var. Bu elbette 1999 sürecine kadar dayanıyor. Tecrit ya da özel bir hukuk sistemiyle izole edilen İmralı’da çözüm sürecinde görüşmeler oldu; ama o süreç dışında baktığımızda çeşitli gerekçelerle uzun bir dönemdir bu sistem uygulanıyor. Görüşmeler eskiden koster bozuldu diye engelleniyordu şimdiyse disiplin cezaları adı altında mutlak bir hukuksuzluk ve iletişimsizlik söz konusu.

Son 11 yıla baktığımızda avukatlar İmralı Adası'na sadece 5 defa gidip görüşebildi. O da kamuoyunun yapmış olduğu duyarlı eylem ve etkinliklerden ya da spekülatif haberlerden sonra belli toplumsal bir tepki yükselince yaşandı. Son 8 yılın toplamına baktığımızda aileler de sadece 5 kere İmralı Adası'na gidip görüşmeler gerçekleştirebildi. Ama aralıksız olarak son 2 yıldır bir gidiş engeli var ve bunu da zaman zaman kamuoyu baskısı yüzünden disiplin cezaları üzerinden açıklamaya çalışıyorlar. Öte yandan her defasında bu cezalara yenisi eklenerek bütün olarak görüşmenin önü kesiliyor.”

İKTİDAR GÖRMEZDEN GELİYOR

Şırnak Milletvekili Nuran İmir, nöbet öncesi Adalet Bakanlığı’na İmralı’ya gitmek için talepte bulunduklarını fakat bu konuda görmezden gelindiklerini anlatıyor: “Hem bizler hem de çeşitli demokratik kitle örgütleri Sayın Öcalan’ın içinde bulunmuş olduğu bu özel, antidemokratik hukuksuzluğu dikkat çeken birçok eylem ve etkinlik yaptı. Bu özel hukukun mevcut hukuk ilkelerini çiğnendiğini söyledik. Fakat iktidar bunları duymamazlıktan geliyor.

Son 20 hafta içerisinde avukatlarının yapmış olduğu yaklaşık üç yüzün üzerinde bir başvuru oldu. Bu başvurulara olumlu ya da olumsuz cevap verilmiyor. Kamuoyunda yaşanan kaygılardan doğru halkların vekilleri olarak tabii ki hukuksuzluğa dikkat çekmek, bir an önce bağımsız bir heyetin gidebilmesi için çağrılar yaptık ve bu çağrıların dışında da kendimizden doğru bir eylemsellik geliştirdik. Ama eylemimizin öncesi de var. Eş Genel Başkanlarımızın öncülüğünde bir vekil heyetimiz oluşturuldu. Bakanlığa İmralı Adası'na gitmek üzere talepte bulunduk ama buna da bir cevap verilmedi. Paralelinde Demokratik Bölgeler Partisi'nin Eş Genel Başkanı Sayın Saliha Aydeniz de başvuru yaptı. Yine başvuranlardan bir tanesi de benim. Tarafımıza bir şey iletilmediği gibi aslında bir oyalamanın, sürece yaymanın, görmeme, duymama ve bunu yine bir seçim malzemesi yapıp istismar etmenin yaşandığını söyleyebilirim.”

DEVAM EDECEĞİZ

HDP’li İmir, Abdullah Öcalan ile görüşmenin ülke açısından da önemine değinirken görüşme sağlanana kadar eyleme devam edeceklerinin altını çiziyor: “Bu mutlak tecrit toplumsal olarak çok ciddi kaygılara, olumsuz ve hiç istenmeyen durumlara da zemin hazırlanıyor. Zira Sayın Abdullah Öcalan'ın kişiliği, varlığı, pozisyonu herkes tarafından biliniyor. Bunu görmeyerek, kriminalize ederek kendisinin varlığını, etki gücünü toplumdan kaldıramazlar ve aslında bunun da farkındalar.

Zira İmralı Adası'ndan yapılacak bir değerlendirme ile ülkede yaşanan bu tıkanıklığın açabileceğini de biliyorlar. Fakat savaştan, kaostan nemalanmayı isteyeler bunun önünü tıkıyor. Bunun sadece AKP politikası olarak görmemek lazım, uluslararası ayağının da olduğunu düşünüyoruz. Çünkü uluslararası güçler de aslında Türkiye'de bir istikrar olsun istemiyor. Her an bir gerginlik, her an halkların karşı karşıya geldiği zeminden yararlanıyorlar.

Biz 21 Aralık'tan bu yana öncelikle Sayın Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmenin sağlanmasını istiyoruz. Bu talep doğrultusunda eylemimizi gerçekleştiriyoruz. Bu talebin karşılanmasına kadar da HDP milletvekilleri olarak bu eylemi devam ettireceğiz.”