Grenoble'de HDP ile dayanışma

Fransa’nın 9 seçilmiş siyasetçisi, ülkenin doğusunda bulunan Grenoble kentinde yaptıkları etkinlikte, rehin tutulan HDP ve DBP'li siyasetçilerle kardeş olduklarını ilan etti.

Grenoble kentinde, aralarında Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve belediye başkanlarının olduğu 9 seçilmiş, HDP’li seçilmişlerle kardeş olduklarını açıklayarak, davalarını takip edeceklerini duyurdu. Fransız temsilciler, bunu bir etkinlikle duyurdu.

Fransa’nın doğusunda bulunan Grenoble kentindeki belediye başkanları, Avrupa Parlamentosu milletvekili, avukatların da aralarında olduğu 9 seçilmiş, yaptıkları açıklama ile HDP’nin cezaevinde tutulan eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarıyla kardeş olduklarını ilan etti. Fransız seçilmişler, bunu Grenoble Belediyesi'de yaptıkları bir etkinlikle kamuoyuna duyurdu. Etkinliğe 9 kişilik dayanışmacı olan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Marie-Christine Vergiat, senatör Annie David, Fontaine Belediye Başkanı Jean-Paul Trovero, St-Martin-d’Heres Belediye Başkanı David Queiros, Nivolas-Vermelle Belediye Başkanı Mic Rival, Venon Belediye Başkanı Françoise Gerbier, Fanon Belediye Başkan Yardımcısı Laurent Jadeau, Echirolles Belediye Başkanı Yardımcısı Jacqueline Madrennes ve Avukat Françoise Baldassard ile Iser Kürt Dostluk Derneği Başkanı Maryvonne Mathéoud, HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, CDK-F Dış ilişkiler temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEK GEREKİYOR

Törenin açılış konuşmasını yapan Grenoble Belediye Başkanı Laurent de Franquières, Kürtler ile dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, “Böylesi bir etkinliğe ev sahipliği yaptığımızdan memnuniyet duyuyoruz. Uluslararası alanda siyasi tutuklularla dayanışmayı büyütmek gerekiyor” dedi.

Iser Kürt Dostluk Derneği Başkanı Maryvonne Mathéoud ise Kürtlerin on yıllardır baskı altında olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: ”1923'ten bu yana sömürgeci güçler tarafından çizilen sınırlar ile birlikte Kürtler kendilerine ait bir topraklarda baskı altındalar. Fakat bu dönem, artık Sykes-Picot ve Lozan dönemi değildir. Kürtler bugün örgütlüdür.”

HDP’li vekillere yönelik baskıya da değinen Mathéoud, ”AKP korktuğu için Kürtlere saldırıyor. Özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren HDP vekilleri, belediye başkanları bugün zindanlarda esir tutuluyor. Herkesin buna karşı çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Törende hazır bulunan HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru da Fransız politikacıların partileriyle dayanışmasının anlamlı olduğunu belirterek, herkese teşekkür etti.

BÜTÜN AVRUPA'YA YAYILMALI

Daha sonra törende bir konuşma yapan St-Martin-d’Heres Belediye Başkanı David Queiros ise Kürtlere karşı geliştirilen baskı ve irade kırıcı politikalara karşı yanlarında olduğunu belirterek, Avrupa’da daha örgütlü bir şekilde mücadelenin yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Venon Belediye Başkanı Françoise Gerbier da AKP diktatörlüğünün en çok örgütlü Kürt kadınından korktuğunu  vurgulayarak, "Onun için kadınları vuruyor, tutukluyor” dedi.

Senatör Annie David, Kürtlerin Ortadoğu’da yeni model geliştirdiğini kaydederek, AKP’nin saldırılarına karşı dayanışmayı büyütmenin önemine işaret etti.

Fontaine Belediye Başkanı Jean-Paul Trovero ise bu tür çalışmaların önemli olduğunu belirterek, bunun bütün Fransa ve Avrupa’ya yayılması gerektiğini söyledi.