Gülüm: İktidar ölümü dayatıyor

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, iktidarın infaz düzenlemesiyle insanları ölüme mahkum ettiğini söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, iktidarın dayattığı ayrımcılığın ve cezaevlerinde yeterli önlem almamasının ciddi ölümlere neden olabileceğini belirtti.

ANF’ye konuşan hukukçu milletvekili Gülüm, normalde baroların, insan hakları kurumlarının ve kadın örgütlerinin söz konusu infaz yasasına müdahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Tüm toplumun düşüncelerinin alındığı, ortak görüşlerin paylaşıldığı bir sürecin sonunda böyle bir düzenlemenin yapılmasının önemine işaret eden Gülüm, şöyle devam etti: “Bu sürecin hazırlanılması her zamanki gibi antidemokratik olduğu, bu konuda çalışan kurumları dikkate almadığı gibi yine siyasi mahpuslara ilişkin hiçbir düzenlemenin olmadığını görüyoruz.”

SÜRESİ BİTİP REHİN TUTULANLAR VAR

Türkiye’de geçmişte de düzenlenen infaz yasalarında da eşitsizliğin olduğunu kaydeden Gülüm, zaten yargının toplumsal muhalefeti susturmak üzere görevlendirilmiş bir mekanizma olarak çalıştığını kaydetti. Özelikle siyasi tutuklulara verilen disiplin cezalarına dikkat çeken Gülüm, “Bunlar çok uydurma, gerçek anlamda hukukun uygulanmadığı cezalar. Bunlar aracılığıyla çoğu kez şartlı salıverilme koşullarının ihlal ettiği gerekçesiyle koşullar uygulanmadı. Denetimli serbestlik uygulanmadı” şeklinde konuştu.

KİN VE NEFRETİN YANSIMASI

Cezaevlerinin zaten kapasite aşımı, keyfi baskılar ve hak gasplarından mustarip olduğunu anımsatan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, şunları ekledi: “Binlerce hasta tutsak var. Adli Tıp raporlarına rağmen bırakılmayıp ölüme mahkum ediliyorlar. Bütün bu koşullara rağmen iktidarın getirdiği düzenleme, siyasal muhaliflere duyduğu kin ve nefretin yansımasıdır. Mafya çeteleri ve cinsel istismar suçlarını kapsamına alan bir af getiriyor. Bu haliyle kabul edilemez.”