Güney Kürdistan’da seçimler bitti, karşılıklı suçlamalar sürüyor!

Irak genelinde yapılan genel seçimlerin resmi sonuçları henüz açıklanması. Güney Kürdistan’da ise taraflar birbirilerini suçlamaya devam ediyor.

Irak genelinde dün yapılan parlamento seçimlerine katılım yüzde 45 dolaylarında kaldı. Irak genelinde mevcut Başbakan Haydar Ebadi’nin partisi önde. Muqteda Es Sadr’ın liderliğindeki bloğun ise ikinci sırada olduğu söyleniyor.

Güney Kürdistan’da ise siyasi partilerin karşılıklı suçlamaları devam ediyor. KDP yetkilileri, YNK’yi suçlarken, YNK de suçlamaları reddediyor.

PARTİLER BİRBİRİLERİNİ SUÇLUYOR

Goran, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Demokrasi ve Adalet Koalisyonu ve Kürdistan İslami Topluluk (Komela) yetkilileri Süleymaniye’de bir araya gelerek seçim sonuçlarını kabul etmediklerini deklare etti. Dört siyasi parti, seçimlerin yenilenmesini istedi.

Açıklamada, “Seçim sürecinin tamamını reddediyoruz ve kabul etmiyoruz. Irak Parlamentosu’ndan Kürdistan Bölgesi ile Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde seçimlerin tekrarlanmasını istiyoruz ” denildi.

Aralarında Yeni Nesil hareketinin de olduğu bazı siyasi partiler de, Halepçe’deki sonuçlara itiraz etti. Siyasi partiler, YNK’nin Süleymaniye ve Halepçe’de sonuçları değiştirdiğini iddia ediyor.

YNK ise, Duhok ve Hewler’de hile yapıldığını ve sonuçlara itiraz ettiklerini açıkladı.

Kürdistan Komünist Partisi de, oy sayımının elle yapılmasını talep etti.

MİLLETVEKİLİ SAYISI HENÜZ NET DEĞİL

Siyasi partilere yakın medya kuruluşları, bazı kentlerde kazanılan milletvekili sayısına ilişkin bilgi veriyor ancak seçim kurulu bu konuda henüz net bir açıklamada bulunmadı.

YENİ NESİL AÇIKLAMASI

Bir açıklamaya yayınlayan Yeni Nesil Listesi açıklanmaya başlanan resmi olmayan seçim sonuçlarının gerçeklikten yoksun olduğunu belirterek, tavırlarını resmi sonuçların açıklanmasından sonra göstereceklerini belirtti.

YNK AÇIKLAMASI

YNK ise genel olarak sonuçlardan memnun görünüyor. YNK tarafından yapılan basın açıklamasında, “Seçim rekabeti bitti. Kürt siyasi taraflar olarak yasal ve demokratik hakları alabilmek amacıyla birlik olarak Kürtlük ruhu içinde hareket etmeliyiz” denildi.