Hakkını arayan inşaat işçisi AKP ile tehdit edildi

Haftalık izin hakkını istediği için YDA Şirketi tarafından tazminatsız işten atılan inşaat işçisi Mehmet Sünük, savcılığa gideceğini söylediğinde ise personel işleri müdürü tarafından AKP ile tehdit edildiğini anlattı.

Dayatılan kötü ve güvensiz çalışma koşulları nedeniyle iş cinayetlerinin en sık yaşandığı inşaat iş kolunda, patronların sömürü ve hak gaspları sınır da yasa da tanımıyor.

Finans Merkezi Şantiyesi’nde (FMŞ) Yaşar Dede Arslan (YDA) İnşaat Şirketi’ne bağlı olarak çalışan inşaat işçisi Mehmet Sünük’ün, yasal hakkı olan haftalık tatil iznini istediği için tazminatsız işten çıkarıldığı ortaya çıktı.

Bu hukuksuzluğa karşı İnşaat-İş ve DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş sendikalarının öncülüğünde şantiye önünde direnişe başlayan Sönük, yaşadıklarını ANF’ye anlattı.

‘ARKADAŞIMIZIN CENAZESİNE GİTTİĞİMİZ İÇİN 1 GÜNLÜK YEVMİYEMİZ KESİLDİ’

YDA İnşaat Şirketi bünyesinde 4.5 senedir çalıştığını anlatan Sünük, bu süre boyunca ne bayram ne resmi tatil ne de hafta sonu izin hakkını kullandığına işaret etti.

Acil bir durum yüzünden izin alıp işe gelmediklerinde ise yevmiyelerinin otomatik olarak kesildiğini belirten Sünük, son şantiyede iş cinayeti sonucunda hayatını kaybeden işçi arkadaşları Fikret Öztürk’ün cenazesine gittikleri için bile bir  günlük yevmiyelerinin kesildiğine dikkat çekti.

Yevmiyeleri kesilmesin diye mecburen haftanın 7 günü şantiyeye gelmek zorunda kaldıklarını anlatan Sünük, “Mecburuz çalışmaya, sonuçta ben ailemi doyurabilmek için Diyarbakır’dan buraya gelmişim. Burada tanıdığım kimse olmadığı için pazar günü haftalık izin yapmanın hakkım olduğunu bile bilmiyordum, o yüzden de durmaksızın hep çalıştım” dedi.

KORONA OLDU 7 GÜNLÜK YEVMİYESİ KESİLDİ

İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları sayesinde haklarını öğrendiğini ifade eden Sünük, hemen sendikalı olup şirketten bu hakkını talep ettiğinde ise işten atıldığına söyledi.

Sünük, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Haftalık izin hakkım olduğunu öğrendiğimde şantiye saha şefi Adnan Kaplan’ın yanına gidip hakkımı kullanmak istediğimi söyledim. Hemen karşı çıkarak, ‘Olmaz! Sana bu hakkı verirsek bütün işçilere vermek zorunda kalırız’ diye çıkıştı. Ben ısrar edince iki, üç gün sabretmemi istedi. Daha sonra korona oldum ancak şefimiz Adnan o durumda bile şantiyeye gelip çalışmamı istedi. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü aradı ve işe gitmeme uyarısı yaptı ancak gitmediğim günler için yine yevmiyelerimden kesinti yapıldı. Bu parayı Sağlık Bakanlığı’nın karşılayacağını söyleyerek 7 günlük yevmiyemi kestiler.

‘YDA AKP’NİN YANDAŞ FİRMASI SAVCILIĞA GİDERSEN TEK KURUŞ ALAMAZSIN’

Salgını atlatıp tekrar çalışmaya başladığımda ise Adnan Kaplan yanıma gelerek beni sahada görmek istemediğini söyleyip bekçinin yanına yönlendirdi. Durumu gidip YDA Halk Bank proje müdürü Ömer Genç’e anlattım. Beklememi istedi. Saatlerce bekledikten sonra yanıma gelen Adnan Kaplan çıkışımın verildiğini belirterek, ‘Hangi sendikaya gidersen git’ diye tehdit etti. Bu keyfi işten çıkarmaya ilişkin Cuma günü ofise gidip personel işlerine bakan Yıldırım Bey’le konuştum. Ama o da önüme bir kağıt koyarak imzalamamı istedi. Ben de kabul etmedim ve ne çalıştığımı hesaplamasını istedim. Bana 3 yıl 7 ay 3 gün çalıştığımı söylediğinde, 4 yıl 6 ay çalıştığımı hatırlatarak söylediğini düzelttim. Alacağım 59 bin TL olmasına rağmen önüme 17 bin TL gibi bir rakam çıkardı. İhbar tazminatımı sorduğumda ise, ‘Farz et ki nisandan beri ihbar kullanıyorsun’ diyerek ihbarımı vermek istemedi. Bunu kabul etmediğimde ise bu defa pazarlık yapar gibi 27 bin TL teklif etti. Yine kabul etmedim. Dün gece saat 23.00’da telefonla arayan Yıldırım Bey, savcılığa gideceğimi söyleyince beni açık açık AKP ile tehdit etti. YDA firmasının AKP’nin yandaş firması olduğunu söyleyerek, ‘Savcılığa gidersen tek kuruş alamazsın çünkü onlar da AKP’nin adamı’ diyerek gözdağı verdi. Ben de hakkımı alana kadar mücadele edeceğimi söyledim. Benimle hiç konuşmayan adam saat tam 23.30’a kadar beni ikna etmeye çalıştı ama geri adım atmadım.”

‘KAZANIRSAM BÜTÜN İŞÇİLER KAZANIR!’

Şantiyede işçiler olarak sürekli baskı ve mobbing ortamında çalıştıklarını belirten Sünük, YDA Halk Bank proje müdürü Ömer Genç’in arkadaşı olan şantiye saha şefi Adnan Kaplan’ın işçileri sürekli aşağıladığına, babası yaşındaki adamlara ağza alınmayacak küfür ve hakaretler ettiğine dikkat çekti.

Yemeklerin de çok kötü olduğunu anlatan Sünük, tarihi geçmiş tavuk verildiğini ve bu nedenle çok sayıda işçinin rahatsızlandığını belirtti.

Direnişini şantiyeden Konut Emlak önüne taşımaya hazırlanan Sünük, ne olursa olsun haklarını alana kadar mücadele edeceğini söyleyerek, “Artık bu sadece beni ilgilendiren bir durum da değil, eğer ben kazanırsam şantiyedeki tüm işçi arkadaşlarım da kazanmış olacak” dedi.

Sabahın erken saatlerinde FMŞ Halkbank inşaatı şantiyesi önünde, "Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz" yazılı pankart açıldı.