Halepçe ve Beyazıt şehitleri anıldı

Halepçe ve Beyazıt katliamlarında yaşamlarını yitirenler, Kuzey Kürdistan ve Türkiye kentlerinde anıldı. Anma etkinliklerinde, katliamcı zihniyetlerin kaybettiği, Kürt halkının ise zafer kazanmayı sürdürdüğü vurgulandı.

ŞIRNAK 

HDP Şırnak İl Örgütü binasındaki konferans salonundaki basın toplantısıyla Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı. DBP İl Eşbaşkanı Yakup Barkın, etkinlikte kısa bir konuşma yaptı.

CİZRE

Cizre’de HDP ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. HDP belediye eşbaşkan adayları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ’ın da katıldığı etkinlikte, DBP İlçe Eşbaşkanı Selahattin Kolanç konuştu. Kolanç, insanlık tarihine yazılan bu kara lekeyi unutmayacaklarını söyledi.

İDİL

İdil’de de HDP binasında Halepçe için basın toplantısı gerçekleştirildi. Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Niyazi Çevrim, katliamı unutmayacaklarına vurgu yaptı. 

SİLOPİ

Silopi’deki basın açıklaması HDP İlçe Örgütü binası önünde yapıldı. Onlarca kişinin katıldığı etkinlikte, üzerinde “Em şehîdên Helepçeyê birêzdarî bibîrtînin” yazılı pankart açıldı. HDP İlçe Eşbaşkanı Fatma Gündüz, Halepçe ve Beyazıt katliamlarında yaşamlarını yitirenleri anarak, “Hangi silahlar ve yöntemler kullanılırsa kullanılsın, katliam ve şiddetle demokrasi ve adalet mücadelesi durdurulamaz” dedi. 

Açıklamanın ardından, parti binasında katliamı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

BEYTÜŞŞEBAP

HDP Beytüşşebap İlçe Örgütü tarafından parti binasında yapılan basın toplantıya da çok sayıda kişi katıldı. HDP İlçe Eşbaşkanı Şaban Cin, katliamda hayatını kaybedenleri andı. 

MALATYA 

Malatya HDP ve DBP il örgütleri, ortak basın açıklamasıyla Halepçe ve Beyzaıt katliamlarını kınadı. HDP il binasında yapılan basın etkinliğe partilerin yetkilileri ve belediye eşbaşkan adayları katıldı. Açıklamayı okuyan HDP İl Eşbaşkanı Kemal Gedik, geçmişiyle hesaplaşmayan toplumların demokrasiyi inşa edemeyeceklerini belirtti. 

ADANA 

HDP Adana İl Örgütü, Halepçe ve Beyazıt katliamlarını protesto etmek için il binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER)  ile çok sayıda kişi katıldı.

HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, Kürt halkının haklı mücadelesinin Halepçe ve Halepçe benzeri tüm katliam saldırılarına rağmen devam ettiğini söyledi.

Tural, 16 Mart Beyazıt Katliamı’nın da Türkiye’de işlenen onca cinayet ve katliam gibi karanlıkta bırakıldığını söyledi.

HATAY 

HDP İskenderun İlçe Örgütü de Halepçe ve Beyazıt katliamlarını ilçe binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Ahmet Çahan, katliam ve şiddetle demokrasi ile adalet mücadelesinin durdurulamayacağını söyledi. 

MERSİN

HDP Akdeniz İlçe Örgütü, Halepçe ve Beyazıt katliamlarını ilçe binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. HDP Akdeniz İlçe Eşbaşkanı Abdulselam Kutlu, 31 yıl önce Irak'ta Saddam ve Baas Yönetiminin Halepçe'de kimyasal ve biyolojik silahlarla 5 bini aşkın Kürdü katlettiğini dile getirdi.  Kutlu, "Katliamcı zihniyete karşı mücadelemizi kesintisiz olarak sürdüreceğimiz sözünü bir kez daha veriyoruz" dedi. 

Ardından söz alan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mustafa Işık, Halepçe Katliamı'nı kınadı. 

Işık, 21 Mart Perşembe günü halkı Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Newroz Alanı'na davet etti.

ERZURUM 

Erzurum'un Hınıs, Van'ın Erciş  ve Çatak ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde açıklama yapılarak, Halepçe Katliamı kınandı. 

TEKMAN 

Hınıs ilçesinde, HDP ilçe binasında yapılan  etkinliğe HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun, HDP İl Eşbaşkanı Muammer Duman, HDP İlçe Eşbaşkanı Servet İnce, Hınıs Belediyesi eşbaşkan adayları Mehmet Bayraktar ve Nurcan Felekoglu ile çok sayıda partili katıldı. 

Açıklamayı Ömer Cemal Yazıcıoğlu, Kürt halkının eşit hak ve özgürlük talebini defalarca silahla bastırmayı deneyen Saddam Rejimi'nin, 31 yıl önce düzenlediği saldırıyla insanlık tarihine katliamcı olarak geçtiğine dikkat çekti.

ERCİŞ

Van’ın Erciş ilçesinde HDP il binasında düzenlenen anma etkinliğine HDP Van İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, HDP, DBP ve DTK yöneticileri kadıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise diktatörlerin ve baskı rejiminin sahiplerinin bütün sistemleri araçsallaştırdığına dikkat çekerek, "Katliamlarla, tutuklamayla mücadelenin bitirileceği gibi bir yanılgıya sahipler" dedi. 

Anma etkinliği katliamın anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile son buldu. 

ÇATAK

Van'ın Çatak ilçesinde ise Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenler saygı duruşu ile anıldı. HDP ilçe binası önünde düzenlenen anma etkinliğine HDP ve DBP'li yöneticiler katıldı. Anmada, yasın simgesi olan siyah bez asıldı. 

YÜKSEKOVA 

Yüksekova ilçesinde ise HDP ilçe binasında açıklama yapıldı. Etkinliğe HDP'nin Yüksekova, Büyükçiftlik ve Esendere belediye eşbaşkan adayları ile HDP, DBP'li yöneticiler katıldı. Barış Anneleri'nin de dahil olduğu açıklamada konuşan  HDP İlçe Eşbaşkanı Hüsnü Beşer, Halepçe ve Bayazıt katliamlarının hesabını sormaya devam edeceklerini söyledi. 

ANKARA

HDP Ankara İl Örgütü, parti binasında Halepçe Katliamı'na ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Basın metnini,  İl Eşbaşkanı Hüseyin Gevher okudu.

Gevher, "Saddam rejimi, bu katliam ile dünya tarihine katliamcı olarak geçerken, Kürt halkı ise mücadelesini kesintisiz olarak sürdürdü" dedi. Gevher, "Kürt halkı, Baas Rejimi, Türkiye, DAİŞ ve benzeri çeteci örgütlerin tüm saldırıları ve katliamlarına rağmen kendini yönetme ve haklarını elde etme mücadelesini sürdürüyor" diye ekledi.

Beyazıt Katliamı'nı da hatırlatan Gevher, "Katliamcı zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" mesajını verdi.