Halfeti'den çağrı: Tecride karşı direnişi büyütelim

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Ortadoğu’da krizlerin sebebi İmralı’daki hukuksuzluk" dedi, tecride karşı direnişi büyütmeye çağırdı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 23 yıldır uygulanan tecride dikkat çekmek için Halfeti ilçesinin Amara köyüne gitmek isteyen halk engellendi. Amara'ya giriş erken saatlerde Türk jandarmalar tarafından valiliğin “yasak kararı” olduğu gerekçesiyle engellendi. Heyet, İmralı’da sürdürülen tecride dikkat çekmek için Halfeti HDP İlçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme Abdullah Öcalan’ın vasisi Mazlum Dinç, DTK Eş Genel Başkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Pero Dündar, Dersim Dağ, Remziye Tosun ve Mahmut Toğrul, ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker ve Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve onlarca kişi katıldı. 

'DEVLETİN ÇARESİZLİĞİ'

Abdullah Öcalan'ın yeğeni ve HDP Milletvekili Ömer Öcalan, “Misafirlerimizin köye girmesine izin vermediler. Özel bir yasa var, kimse Sayın Öcalan’ın köyünü ziyaret edemiyor. Bu devletin çaresizliği. Bunu yapmayı bıraksınlar. Sayın Öcalan’ın misafirleri hep olacak. Sayın Öcalan Kürt halkının beynidir. Kapımız herkese açık, herkes ziyaret edebilir. Zulüm ve kanunsuzluklar ile kimse bunu engelleyemez. Bu paradigmaya sahip çıkacağız. Sayın Öcalan’ın kapısı her gün sevenlerine açıktır. Bu engellemeyi kabul etmiyoruz. Korkuyorlar. Amara her zaman rol ve misyonunu oynayacak. Açıklamaya katılan herkese Sayın Öcalan’ın ilçesine hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

'ABDULLAH ÖCALAN DEMOKRASİ İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR'

Daha sonra söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Amara'ya  girişlerinin engellendiğini hatırlatarak “Bu iktidarın çaresizliği. Bugün Sayın Öcalan’ın Türkiye demokrasisi için ne kadar vazgeçilmez bir şahsiyet olduğunu göstermek istedik. Sayın Öcalan’ın halklar için önerdiklerini bütün dünya biliyor. Sadece Kürtler değil bütün dünya halkları Sayın Öcalan’ın özgürlüğü, demokrasinin inşası için mücadele ediyorlar” dedi.

Dünyanın birçok yerinde Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için kampanyalar yürütüldüğünü belirten Aydeniz, “Sayın Öcalan’ın felsefesinin bu sisteme alternatif olduğunu herkes biliyor. AKP-MHP faşist iktidarı Türkiye, Ortadoğu’da tecridi derinleştirerek kaosu yaymak istiyor. Savaş ve talanlar ile ayakta kalmaya, bitmiş olan geleceklerini devam ettirme arayışındalar. Bugün her yönüyle kriz ile karşı karşıya kalan bir Türkiye ile karşı karşıyız. Bu krizlerin tek sebebi 'tek adam rejimi' olarak tasvir edilen sistemin tecrit, Kürt düşmanlığından kaynaklandığını görüyoruz. Bu yaklaşım ile Türkiye halklarının geleceğini daha çok çıkmaza gittiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

'KRİZLERİN SEBEBİ İMRALI TECRİDİ'

İmralı Cezaevi'nde 23 yıldır sürdürülen tecridin son bulması çağrısında bulunan Aydeniz, devamında şunları söyledi: “Bir an önce tecridin kalkması gerek. Bütün anti demokratik yöntemler İmralı’da başladı, bütün cezaevlerine ve halklara sirayet etti. Bütün hukuksuzluklar alt yapısını İmralı’daki hukuksuzluklardan alıyor. Ortadoğu’da krizlerin sebebi İmralı’daki hukuksuzluk. Bütün halkların mücadele etmesi gereken ortak alan tecride karşı mücadeleyi yükseltmek. Tecrit devam ederse her yer açık cezaevlerine döner. Tecrit bitene kadar mücadele edeceğiz. Her gün, her saat tecridin halklar önünde en büyük engel olduğunu belirteceğiz. Her yerden yüzümüzü Amara’ya döneceğiz. Tecrit, talan, savaş politikaları bitene kadar toplumsal, demokratik mücadelemizi devam ettireceğiz. Bir an önce bu tecrit politikasından vazgeçilmeli.”