Halkların kenti Iğdır, halkların partisinde bütünleşiyor

Halkların kenti Iğdır, 7 Haziran 2015 yılı seçimlerinde oy patlaması yapan halkların partisi HDP ile 24 Haziran’da da tarihe yeni bir not düşmeye hazırlanıyor.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 7 Haziran 2015 seçimlerinde oy patlaması yaptığı ve 2 milletvekilini de kazandığı Iğdır'da halk 24 Haziran’da da AKP ve MHP’yi tabela partisi yapmak istiyor. Kürt ve Azeri halkının birlikte yaşadığı kentte AKP ve MHP’nin iki halk arasında ektiği düşmanlık tohumları HDP ile ortadan kalktı. HDP Iğdır’da bir nevi halkların birlikteliğini sağladı.

Azeri ve Kürt halkının birlikte yaşadığı Iğdır, AKP hükümetinin politikaları nedeniyle son yıllarda büyük bir ekonomik kriz yaşıyor. İşsizliğin, yoksulluğun ve özellikle uyuşturucu madde kullanımının artış gösterdiği Iğdır, Serhat bölgesinde ılıman iklimi ve verimli topraklarıyla biliniyor. 194 bin nüfusa sahip olan kentte HDP 7 Haziran seçimlerinde 53 bin oy ile 2 milletvekilini de kazanmayı başardı.

IĞDIR AKP'Yİ ÜZMEYE HAZIR

AKP hükümetinde bir dönem bakanlık yapan Cemil Çiçek, 2009 yerel seçimlerinde DTP’nin belediyeyi kazanmasının ardından ‘Bunlar Ermeni sınırına dayandı’ diyerek üzüntüsünü dile getirdiği Iğdır AKP'yi bir kez daha üzmeye hazır. 2015 seçimlerinde yüzde 56.73 oran ve 53 bin 844 oy alarak kentin her iki vekilini de alan HDP 24 Haziran’da Doktor Habib Eksik ve Azeri Kıznaz Türkeli ile tekrar rekor kırmaya hazırlanıyor. Iğdır’da seçim çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Eksik ve Türkeli seçimleri ve Iğdır’ı ANF’ye değerlendirdi.

EKİLEN NEFRET TOHUMLARI HDP İLE ORTADAN KALKTI

HDP’nin ilk Azeri milletvekili olarak 2015 yılında meclise giren Kıznaz Türkeli, 24 Haziran seçimlerinin Kürt ve Azeri halkının zaferi olacağını vurguladı. Iğdır’da doğan ve 13 yaşında siyasi faaliyetleri nedeniyle tutuklanarak cezaevine konulan Azeri Kıznaz Türkeli, tüm yaşamını devrimci mücadeleye adamış bir isim. Hayatı boyunca Kürt halkının haklı mücadelesinin yanında yer aldığını söyleyen Türkeli, Iğdır’da Kürt ve Azeri halkının arasına ekilen nefret tohumlarının HDP ile ortadan kalktığını söyledi.

13 YAŞINDA TUTUKLANDI

Iğdır’da 7 yaşına kadar yaylalarda yaşadığını ve küçük yaşlarda devrimci mücadele ile tanıştığını anlatan Türkeli, "Bütün aile olarak bunun mücadelesini verdik. Uzun yıllar İstanbul’da yaşadım. 1992 yılında 13 yaşında bir süre cezaevinde kaldım. 2015 seçimlerinde HDP’den milletvekili oldum. 1 Kasım seçimlerinde yine aday olarak seçime girdik ancak 2 milletvekilini kaybettik. Bizim mücadelemiz her şartta ve koşulda sürdü. İstanbul Avcılar İlçe Yönetiminde çalışırken 24 Haziran seçimleri için yeniden aday adayı oldum ve partim tarafından yeniden milletvekili adayı gösterildim" diye konuştu.

‘HDP’Yİ BARAJLARDA BOĞMAYA ÇALIŞANLAR KAYBEDECEK’

Iğdır’da 7 Haziran’da olduğu gibi yine zafer elde edeceklerini kaydeden Türkeli, "Halkımızla birlikte buna inandık ve başaracağız. Bizim halklarımız Iğdır’da kirli bir ittifak ancak başarılı olamayacaklar. Bizleri HDP’yi barajda boğmaya çalışanlar bilsinler ki HDP bütün inançların renklerin ve aidiyetlerin birleşik mücadelesidir ve yeni yaşamın kurucusudur. Mutlaka başaracağız. Bir oy Demirtaş’a, bir oy HDP’ye" ifadelerini kullandı.

IĞDIR'DA KÜRT VE AZERİ HALKININ ZAFERİ OLACAK

Iğdır’da 7 Haziran’da olduğu gibi 2 milletvekili çıkardıkları takdirde bu başarının Kürt ve Azeri halkının zaferi olacağını söyleyen Türkeli devamla şunları kaydetti: "Kürt halkının özverisi, fedakarlığı ve Azeri halkımızın da artık Kürtlere olan önyargısının ortadan kalkması ile 24 Haziran’da başarılı bir sonuç alacağımıza inanıyorum. Bundan sonra Azeri ve Kürt halkının arasına düşmanlık tohumu ekmek isteyenler başarılı olamayacak. Iğdır’da Azeri ve Kürtlerin dışında Terekeme ve diğer azınlık halklarının da temsilcisi HDP’dir. HDP Halkların partisi, Iğdır halkların kentidir."

‘IĞDIR’IN SORUNLARINI BİLİYORUZ VE ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ'

Iğdır’da yaşayan Azeri halkının sorunlarını çok iyi bildiklerini ve çözüm üreteceklerini kaydeden Türkeli, Iğdır’da yoksulluğun arttığına dikkat çekti. Iğdır’ın 3 devlete sınır olmasına rağmen yoksullukla mücadele ettiğini vurgulayan Türkeli, Iğdır’ı ticaretin merkezi haline getireceklerini ifade etti.

Türkeli ile birlikte HDP’nin diğer adayı doktor Habip Eksik. 33 yaşında genç bir doktor olan Habib Eksik, 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 7 yıl boyunca sürdürdüğü mesleğinden ihraç edildi. 2015 yılında da HDP’den aday adayı olan Eksik, şimdi Iğdır halkı ile birlikte tarihe yeni bir not düşmeye hazırlanıyor.

‘SİSTEM PARTİLERİ IĞDIR’DA TABELA PARTİSİNE DÖNECEK’

Yoğun çalışmalarının arasında ANF’ye konuşan Eksik şunları söyledi: "Baskın erken seçim kararı alınınca HDP’den aday adayı oldum. Halkımızla birlikte demokrasinin, barışın, özgürlüğün sesi ve yeni yaşamın kurucusu olacağız."

Iğdır’ı yıllarca yöneten faşist anlayışın HDP karşısında sürekli yenilgiye uğradığını belirten Eksik, "On yıllarca Iğdır’ı faşist bir anlayışla yöneten ve Iğdır’da halkların arasına düşmanlık tohumu ekenler Iğdır’da bu faşizmi yeniden tesis etmek istiyorlar ancak başaramayacaklar. Iğdır’da halkımız çoktan kararını verdi. 24 Haziran’da bir kez daha Iğdır’da 2-0 yaparak tarihe yeni bir not düşeceğiz. Iğdır’da AKP ve MHP tabela partisi olacak" diye konuştu.