Hapishanelerde 42 binden fazla tutuklu oy kullanacak

Hapishanelerde oy kullanabilecek 42 binden fazla tutuklu bulunuyor. Tutuklular yine hapishanelerdeki sandıklardan oy kullanabilirken buralarda da sandık güvenliği önemini koruyor.

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimine 40 günden az bir zaman kaldı. Aday listeleri açıklanmaya başlarken diğer taraftan seçim için adres beyanları ve kimlerin oy kullanabileceği gibi seçimin teknik ama önemli ayrıntıları da gündemler arasında.

Örneğin oy verme işleminin yapılacağı yerlerden birisi de hapishaneler. Türkiye özellikle hapishanelerin kapasitesinin ve tutukluların hızla arttığı bir ülke olarak buradaki seçim sonuçları da güvenliği de büyük önem arz ediyor. Zira Türkiye’deki hapishanelerde Ocak 2023 sonu itibarıyla 341 bin 497 kişi bulunuyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre bu kişilerin 298 bin 975’i hükümlü, 42 bin 522’si tutuklu.

TAKSİRLİ SUÇU OLANLAR HARİÇ HÜKÜMLÜLER OY KULLANAMIYOR

Anayasa’nın 67’nci maddesinin beşinci fıkrasında; "Silahaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar” hükmü bulunuyor. Bu nedenle hapishanelerde kasıtlı işlenen bir suç nedeniyle hükümlü olarak bulunan mahpuslar oy kullanamayacak. Hâlihazırda hapishanelerde bulunan 42 bin 522 tutuklunun ise oy kullanmasında yasal bir engel bulunmuyor.

Adresleri hapishanelerde kayıtlı olan tutukluların oy kullanma işlemi ise yine buralarda kurulan sandıklar vasıtasıyla oluyor. YSK tarafından her hapishanede kurulan sandıklar için sandık memurları görevlendiriliyor. Ayrıca mecliste grubu bulunan partilerin resmi görevlendirmeli sandık kurulu görevlilerinin de bulunması gerekiyor. Fakat HDP seçime kendi adıyla girmediği için ve de Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te temsili olarak bulunmamasından dolayı sandık kurullarında yer alamayacak.

PARTİLER LAYIKIYLA ÇALIŞMALI

Sandık güvenliğinin önemini ANF’ye değerlendiren ÖHD Cezaevleri Komisyonu Eş Sözcüsü Vedat Ece şunları söylüyor: “Hapishaneler hepimizin bildiği üzere mahpusun, görevlilerin ve içerideki herkesin dış dünya ile tamamen izole bir şekilde bulunduğu alanlardır. Buralarda sandık güvenliğinin sağlanmasının tek yolu YSK tarafından görevlendirilen sandık memurları ve siyasi parti görevlilerinin görevlerini layıkıyla yapmasıdır. Seçim bittikten sonra da son tutanak ve oy çuvallarının sağlıklı bir şekilde ilçe seçim kurullarına ulaştırılması hayati önem taşıyor.”