Hasta tutsak İvreni için acil tedavi çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 16 yıldır kalp hastası olan ve 4 kronik hastalığı bulunan Cemil İvrendi'nin acil olarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenledikleri eylemin 204'üncü haftasında Tarsus 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde bulunan 56 yaşındaki hasta tutsak Cemil İvedi'nin durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde düzenlenen toplantıda basın metnini okuyan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, kişilerin yaşam haklarının cezaevlerindeki ihlaller nedeniyle çiğnendiğini belirterek, hasta tutukluların durumlarının her geçen gün ağırlaştığını söyledi.

Tarsus 1 Nolu T Tipi Hapishanesindeki Cemil İvrendi’nin durumuna ilişkin konuşan Çevirmen, İvedi’nin 1994 yılından bu yana cezaevinde olduğu ve müebbet hapis cezası aldığını söyledi.

İvedi’nin bu süre zarfında 16 farklı cezaevinde kaldığını söyleyen Çevirmen şöyle devam etti: "2002 yılında tesadüfen kalp yetmezliği hastalığı olduğu teşhis edilmiş ve Siirt E Tipi Cezaevi’nde iken Diyarbakır Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yatırılmıştır. Aort kalp kapakçığı çürümüş denilerek acil olarak açık kalp ameliyatı olmuştur. Yapay olan kalp kapakçığından kanın rahat geçebilmesi için sürekli olarak Coumadin adlı kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadır. Bu hastalığı nedeniyle ayda bir kez doktora gitmesi, tetkiklerinin yapılarak ilacın dozajının belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca 2006 yılında yüksek tansiyon ve yüksek astım hastalıkları tanısı konulmuş ve bu hastalıkları içinde sürekli ilaç kullanmak zorundadır."

İvedi'nin Kalp, Yüksek Tansiyon, Yüksek Kolesterol ve Anal Fistül olmak üzere 4 kronik hastalığı bulunduğunu aktaran Çevirmen, söz konusu hastalıklardan en çok zorlayanının anal fistül olduğunu ve 2003, 2010 ve 2014 yıllarında olmak üzere 3 kere kurula çıkmış olmasına rağmen olumlu bir sonuç alamadığını söyledi.

Konuya ilişkin İvedi’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu ancak olumsuz yanıt aldığını belirten Çevirmen, cezaevinde kolaylaştırıcı bir uygulama yapılmadığı için hastalığın ilerlemesine zemin hazırlandığını dile getirerek, “16 yıldır kalp hastası olmasından kaynaklı olarak ayda bir kez I.N.R testi yaptırmak zorunda olmasına rağmen kelepçeli olarak kan alınması konusunda yapılan dayatmadan kaynaklı olarak en son gittiği Tarsus’ta bu testleri yaptıramıyor" dedi.

Çevirmen, İvedi’nin tedavi olabilmesi için serbest bırakılmasını talep etti.