‘Hasta tutsak Aktaş serbest bırakılsın’

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu”nun 385’inci haftasında ağır hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın durumuna dikkat çekerek, tüm ağır hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirmek istediği “F Oturumu”nun 385’inci haftası da polislerce engellendi. Bunun üzerine açıklama, İHD’nin Taksim’de bulunan binası önünde yapıldı. Serbest bırakılmaları talep edilen hasta tutukluların fotoğraflarının açıldığı eylemde, “Tedavi hakkı engellenemez” ve “Ergin Aktaş serbest bırakılsın” pankartları açıldı.

Ağır hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın durumuna dikkat çekilen bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Hatice Onaran okudu.

Ağır hasta tutuklu Aktaş’ın Şubat 2011’de Ağrı Doğubeyazıt ilçesinde gözaltına alınıp kısa bir süre hastanede yatırıldıktan sonra tutuklandığını hatırlatan Onaran, daha sonrasında Aktaş’a müebbet hapis cezası verildiğini belirtti. Aktaş’ın sol el dirsekten ve sağ eli ise bilekten itibaren olmayan engelli bir tutuklu olduğunun altını çizen Onaran, “Aktaş, tutuklandıktan sonra pek çok hapishaneye sevki gerçekleşti. 12 Mayıs 2019 tarihinden itibaren Silivri 9 Nolu L Tipi Hapishanesine sevk edilmiştir. Olağanüstü Hal Koşulları (OHAL) ilan edildikten kısa bir süre sonra İzmir Menemen R Tipi Hapishanesi’ne götürüldü” dedi.

Tutuklu Aktaş’ın cezaevinde insanlık dışı bir uygulamaya maruz bırakıldığına dikkat çeken Onaran, “Tuvaleti içinde olan tek kişilik hücrede uzun zaman yaşam mücadelesi vermiştir. Kanalizasyon kokusundan dolayı yemek yiyememiş, sıcak su verilmediği için karda kışta soğuk su ile banyo yapmak zorunda kalmıştır. Çamaşırlarını içeride kuruttuğu, hücre penceresi açılmadığı için KOAH hastalığı ilerlemiş, vücudunda mantar oluşmuştur. Tek kişilik hücreden üç kişilik hücreye geçtiğinde kendisinin desteğe ihtiyacı olduğu halde diğer iki tutuklu arkadaşı da ağır hasta tutuklulardır” diye ifade etti.

Aktaş’ın birkaç kez uygulanan tecridin kaldırılması ve cezaevi koşullarının değiştirilmesi için açlık grevine girdiğini kaydeden Onaran, Aktaş’ın taleplerinin karşılanmadığını söyledi.

Mart 2019 tarihinden itibaren başladığı açlık grevi sürecinde kan kusmaya başlayan Aktaş’a, zatürre teşhisi konularak ilaç tedavisine başlandığını belirten Onaran, “Günlük en az on tane ilaç kullanan Aktaş, kan kusma, ateş, halsizlik, aşırı terleme ve sürekli halsizlik yaşıyor. Tedavinin hastane koşullarında yapılması gerekirken hastaneye yatırılmıyor. 2013 yılından itibaren dört defa Adli Tıp Kurumu (ATK)’ya yapılan başvuruya cezaevinde kalamaz diye sağlık raporu verilmesine rağmen hasta tutuklu serbest bırakılmadı. Bunun üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne tedbir kararı talebinde bulunuldu” diye belirtti.

“Hasta tutukluların, yaşam standartları ve sağlık tedavilerinin elinden alıkonulmasının işkencedir” diyen Onaran, “Toplum güvenliği gibi tamamen yapay gerekçe ile insan sağlığına zarar vermek insanlık dışı bir uygulamadır” dedi.

Aktaş’ın amcası Mehmet Aktaş da “Elinizi bir gün bantlayarak sosyal yaşamınızı idame etmeye çalışın. Bir günü nasıl bitireceksiniz eliniz olmadan. Kamuoyunu empati yapmaya çağırıyorum. ATK raporuna göre cezaevinde kalamaz deniliyor. Kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan Ergin’in derhal bırakmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ergin Aktaş’ın avukatı Gülüzar Tuncer ise, ATK raporuna rağmen Aktaş’ın bırakılmamasının hukuka ve insanlığa uygun olmadığını vurgulayarak, ağır hasta tutuklu Aktaş’ın bırakılmasını istedi.