Hasta tutsak Aydın pıhtı atma tehlikesiyle karşı karşıya

Kürkçüler Cezaevi’ndeki keyfi ağız arama dayatması nedeniyle hastaneye sevk edilmeyen hasta tutsak Fatih Özgür Aydın’ın annesi Emine Aydın, göğüs ağrısı çeken ve tansiyonu yükselen oğlunun pıhtı atma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Hasta tutsak Fatih Özgür Aydın, tutulduğu Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde jandarmanın keyfi ağız arama dayatmasını kabul etmediği için 6 aydır hastaneye sevk edilmiyor.

Oğlunun ziyaretine giden annesi Emine Aydın, sağlık durumunun giderek ağırlaştığına, Crohn hastalığına bir de göğüs ağrılarının eklendiğine dikkat çekti.

ANF’ye konuşan Aydın, “Özgür’ü geçen salı günü ziyaret ettim ve durumu hiç iyi değildi. Crohn hastalığından dolayı çok zayıflamıştı. Göğsünde sürekli ağrı olduğunu söyledi. Biz ziyaret ettikten iki gün sonra aniden tansiyonu yükselmiş, vücudunun sağ tarafı uyuşmuş. Bunun üzerine cezaevindeki revire çıkartılmış ve orada muayene eden doktor pıhtı atma tehlikesi olduğunu söylemiş. Evvelsi gün cezaevinin sağlık birimini aradım. Bana kontrollerin yapıldığını, hastanenin Nöroloji bölümüne sevk edileceğini söylediler. Jandarmanın ağız arama dayatması nedeniyle hastaneye sevkler yapılmadığını hatırlatmam üzerine alay eder gibi ‘Kendileri çıkmıyor’ cevabını verdiler” dedi.

‘10 KİLO KAYBETMİŞ BİR DE BU EZİYETİ ÇEKTİRİYORLAR’

Cezaevindeki ağız içi arama uygulamasının son 6 aydır başladığını anlatan Aydın, yaptığı son ziyaret sırasında bu konu hakkında jandarma komutanlığıyla görüşmek istediğini ancak kabul edilmediğini söyledi.

Sırf bu dayatma nedeniyle oğlu gibi diğer hasta tutsakların da hastaneye sevklerinin aylardır yapılamadığına dikkat çeken Aydın, “Ben araştırdım ve hiçbir cezaevinde böyle bir uygulama olmadığını öğrendim. Bu uygulamayı özellikle siyasi tutsaklara dayatıyorlar. Zaten hastaneye sevk olduklarında üç X ray arama cihazından geçiriliyorlar. Tam ring aracına bindirilecekleri zaman, jandarma tarafından ağız içi arama dayatması yapılıyor. Bu onur kırıcı uygulamayı kabul etmedikleri için de sevk edilemiyorlar. Bir de bunu salgın döneminde yapıyorlar. Zaten 10 kilo kaybetmiş, babası gördüğünde şok oldu, bir de bu eziyeti çektiriyorlar” diye konuştu.

‘AĞIZ İÇİ ARAMA UYGULAMASI BİR AN ÖNCE SON BULMALI’

Dün oğlunun eşinin ziyarete gittiğini ve durumunun iyi olmadığını aktardığını söyleyen Aydın, çok endişeli olduğunu ifade etti.

Salgın nedeniyle oğlunu uzun süredir göremediğini hatırlatan Aydın, açık görüşlerin tekrar açılmasıyla gittiğinde ise oğlunu hiç iyi görmediğini söyledi.

Kalp hastalığının ailede genetik olduğunu belirten Aydın, oğlunun hastaneye sevk edilmesi için bir an önce bu yasa dışı ağız içi arama dayatmasının son bulması gerektiğini vurguladı.

Duyarlılık çağrısı yapan anne Aydın, “Bu konu hakkında defalarca Adalet Bakanlığı’na yazdım ancak bugüne kadar hiçbir dönüş olmadı. Ben günlerdir uyuyamıyorum, çok korkuyorum. Özellikle pıhtı atma tehlikesi bizi çok korkuttu, Crohn hastalığının da önüne geçti. Bir an önce tedavi olması lazım” dedi.