Hasta tutsak Fatma Tokmak’ın durumu ağırlaşıyor

Avukat Jiyan Tosun, Bakırköy Cezaevi’nde ziyaret ettiği hasta tutsak Fatma Tokmak’ın sağlık durumunun ağırlaştığını aktardı.

Avukat Jiyan Tosun, Bakırköy Cezaevi’nde ziyaret ettiği hasta tutsak Fatma Tokmak’ın sağlık durumunun ağırlaştığını belirtti. 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen hasta tutsak Fatma Tokmak’ın sağlık durumu ağırlaşıyor.

Tokmak’ı Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde ziyaret eden avukat Jiyan Tosun ANF’ye konuştu. Kalp hastası olan Tokmak’ın vücudunda şişkinlikler, kol, bacak ve karın bölgesinde morluklar oluştuğuna dikkat çeken Tosun, şiddetli kalp çarpıntılarından dolayı halsizlik yaşadığını ve sık sık baygınlık geçirdiğini anlattığını belirtti.

Tokmak’ın cezaevinde uygulanan karantina koşulları nedeniyle hastaneye gitmek istemediğini aktaran Tosun, eskiden Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi’nde haftada bir yapılan kan değişiminin ise doktor tarafından ayda bire indirildiğine ve bunun da cezaevi revirinde yapıldığına işaret etti.

1996’DAN BERİ SÜREN HUKUKSUZLUK…

Tokmak’ın hem avukatı hem vasisi olan İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin ise, müvekkiliyle görüşmesinin vasi olduğu gerekçesiyle engellendiğine dikkat çekti.

Yıllardır Tokmak’ın dosyasıyla ilgilenen Keskin, müvekkilinin başından bu yana büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Yaşanan süreci anımsatan Keskin, 1996 yılında 2 yaşındaki küçük oğlu Azad ile birlikte gözaltına alınan Tokmak’ın ağır işkencelerden geçirildiğini, gözleri önünde oğlunun vücudunda sigara söndürüldüğünü, tek kelime Türkçe bilmediği halde zorla ifade imzalattırıldığını ve işlemediği bir suçtan dolayı ömür boyu hapse mahkûm edildiğini hatırlattı.

Keskin, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) ağır kalp hastası olduğu yönündeki raporu sonrası 2005 yılında tahliye edilen Tokmak’ın, ömür boyu hapis cezasının onanmasıyla, 2010 yılında tekrar cezaevine girdiğine dikkat çekti.

‘TOKMAK DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ !’

Bu süreç içinde Tokmak’ın hastalığının ağırlaştığını belirten Keskin, ancak cezasının ertelenmesi yönünde gerek ATK’ye gerek yargı makamlarına yaptığı başvuruların dikkate alınmadığını söyledi.

Keskin, Tokmak’ın cezaevinde kalamayacağı yönünde Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından 2014 yılında hazırlanan ayrıntılı rapora rağmen, müvekkilinin hâlâ tahliye edilmediğini vurguladı.

Salgın ile birlikte tedavinin de aksadığına işaret eden Keskin, Tokmak’ın yaşaması için zorunlu olan kan değişiminin dahi ayda bire indirildiği bilgisini paylaştı.

Tokmak’ın bu koşullarda cezaevinde kalmasının büyük risk teşkil ettiğini vurgulayan Keskin, müvekkilinin derhal tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizdi.