Hasta tutsak Kalay sağlık raporuna rağmen tahliye edilmiyor 

'F Oturumu' eyleminde 4 sağlık raporlarına rağmen tahliye edilmeyen ağır hasta tutsak Abdullah Kalay için buluşuldu.

Hasta tutsaklar için Galatasaray Meydanı’nda yapılmak istenen 'F Oturumu'nun 351’incisi polis tarafından engellendi. Polisin engeli üzerine açıklama, İHD şube binası önünde yapıldı. Eylemde Ağır hasta tutsak Abdullah Kalay’ın durumuna dikkat çekildi.

WERNİCKE KORSAKOFF’A YAKALANDI

Bu haftaki basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, giderek ağırlaşan hasta tutsak Abdullah Kalay durumuna dikkat çekti. 1992'de gözaltına alınan 1967 Dersim doğumlu Abdullah Kaya’nın, maruz kaldığı yoğun baskı ve işkence sonrası tutuklandığını anlatan Onaran, “1996 ve 2000 yıllarında ölüm orucu eylemlerine girdikten sonra Wernicke Korsakoff Sendromuna yakalanır. 2002 yılında iki ayrı davadan birisinin yatarı dolduğu için tahliye edilir. 2008 yılında 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği müebbet ağır hapis cezası Yargıtay tarafından onanınca, 24 Eylül 2010'da çalıştığı iş yerinden alınıp tutuklanarak tekrar hapishaneye götürülür" dedi. 

GECİŞTİRİLEN TIBBİ MÜDAHALE KALICI HASAR BIRAKTI

Onay, Kalay'ın 1 ay önce İHD'ye gönderdiği mektuptan alıntıları şöyle aktardı: 

"Kaldığım hapishanede 2012 yılında kalp krizi geçirdim. Hapishane idaresi 2,5 saat geciktirerek hastaneye kaldırmıştı. Hastanede 1,5 saat anjiyoda kaldım. Tıkanan ana arter damar açıldı, stent takıldı. Ölümden son anda kurtuldum. Ancak geç müdahale edildiğinden kalbimin büyük bir kısmı tahribata uğradı. Kendisini yenileyecek durumdan çıkmıştır, ölüdür. Son yapılan üçüncü anjiyoda kalbime giden damarların %40 ile %70’i arasında daralma mevcut ve kalp yetmezliğinde artış olmuş, kalbin çalışma oranı %25’e düşmüş. 10 çeşit ilaç kullanıyorum.

'GÜNLÜK İHTİYAÇLARIMI KARŞILAYAMIYORUM'

Hastalıklarım ile ilgili kesin ve kalıcı tanı: Koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalbin çalışma oranı EF: %25, angina pektoris, hipertansiyon, Wernicke Korsakoff, %50-53 duyma kaybı, reflü, bacaklarımda ağrı ve ödem, hemoroit, prostat, sol böbrekte 4.5 taş.

Günlük özel ihtiyaçlarımı içeren işlerimi (çamaşır yıkama, temizlik vb) yapamayacak durumdayım. Zaten hastane sağlık kurulunun 'süresiz iş gücünü kaybetmiş' engelli raporu da mevcut. Yemek yerken, konuşurken, yürürken, sandalyede otururken yoruluyorum. Zamanımın çoğu yatakta geçiyor."

RAPORLARA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMİYOR 

Onaran, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinin Adli Tıp Ana Bilim Dalı kurulunun 4 kez hapishanede kalamayacağı yönündeki raporlarına rağmen Kalay’ın serbest bırakılmadığına dikkat çekti. Onaran, Kalay ve tüm hasta mahpusların tedavi olabilmeleri için serbest bırakılmalarını istedi.