Hasta tutsak Morsümbül'ün tedavisi engelleniyor

Tedavi hakkı engellenen ağır hasta tutsak Eser Morsümbül’ün yaşamının risk altında olduğu belirtildi.

İzmir Şakran 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde rehin tutulan ağır hasta Eser Morsümbül, yıllardır ciddi sağlık sorunları yaşıyor. 12 Mart 2017’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Morsümbül, Silivri Cezaevi’nde 10 ay kaldıktan sonra, Şakran 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Morsümbül’ün böbrek rahatsızlığından dolayı aylık götürülmesi gereken kontroller aksatılarak tedavisi engellendi.
12 yaşında iken kötü huylu beyin tümörü nedeniyle ameliyat olan Morsümbül, uzun süre kemoterapi ile ışın tedavisi gördü. Bir süre sonra ilaç tedavisine başlayan Morsümbül, bu tedavinin böbreklere verdiği zarardan dolayı böbrek tedavisine başladı. Ağustos 2016’da annesi Eser’e bir böbreğini verdi. Böbrek nakli yapılan ve hâlâ tedavileri devam eden Morsümbül, daha iyileşmeden 12 Mart 2017’de tutuklandı.
Yüzde 70 engelli raporu olan Morsümbül, tutuklandıktan sonra kemik erimesi, sürekli baş ağrısı, anemi ve zona hastalığına yakalandı. Cezaevinde tedavi hakkı engellenen Morsümbül'ün durumu ağırlaştı.  
Morsümbül’ün tahliyesi için avukatları en sona Haziran 2021’de İzmir Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmasına rağmen 7 aydır savcılık bir cevap vermedi. Adli Tıp Kurumu’na yapılan başvurular da reddedildi.  
Morsümbül’ün kan değerleri düştü ve böbrek nakline bağlı olarak reaksiyonlar yaşadı. Durumunun kötüleşmesi üzerini Morsümbül revire götürülerek, ağrı kesici ilaç verildi. 7 gün boyunca tedavi hakkı elinden alınan Morsümbül, ailesi ve avukatlarının ısrarı sonucu 1 Ekim’de İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Tedavisi tam olarak yapılmadan yeniden cezaevine geri götürülen Morsümbül’ün hastalıkları ağırlaşmış durumda.