Hasta tutsak Soglin'in durumuna dikkat çekildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsak Nazlı Soglin’in tedavi edilmediğine dikkat çekerek, taleplerini sıraladı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 266’ncı haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. “Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde açıklamayı İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat okudu.

‘TEDAVİ EDİLMİYORLAR'

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Nazlı Soglin’in durumuna dikkat çeken Kanat, “Cezaevinde bulunduğu 10 yıl süresince birçok hastalığa yakalanmış ve ne yazık ki siyasi kimliklerinden dolayı sağlıklı bir tedavi ortamına ulaşamadıklarını, gerektiği şekilde tedavi olamadığını yazmıştır” dedi. Soglin’in gittiği hastanede dosyalarının üzerine suç grubu yazıldığı kelepçelerinin açılmadan muayene edilmeleri istendiğini ifade eden Kanat, “Bunu kabul etmedikleri için ‘hasta muayene olmak istemedi’ diye not düşürülüp tekrar hapishanelere geri dönmektedirler. Bunun haricinde de kimi doktorların, kelepçelerini açsa dahi bazı hastalıkları için tedavi etmeye ihtiyaç duymadan hapishaneye geri göndermekte olduklarını ifade etmiştir” diye konuştu.

‘CEZALARI ACİLEN ERTELENMELİ'

“Nazlı Soglin’in tüm tetkik ve tedavileri insan onuruna uygun olarak ve yaşam hakkı gözetilerek yapılmalıdır” diyen Kanat, şunları söyledi: “Dışarıda tedavi görmesi gereken mahpusların cezaları acilen ertelenmelidir. Tüm cezaevlerindeki hasta mahpusların sağlık durumları için Adalet ve Sağlık Bakanlıklarını göreve çağırıyoruz. Cezaevlerinde ölümlerin yaşanmaması, mahpusların sağlık durumlarının geri dönülemeyecek duruma getirilmemesi için acil olarak gereken tedbirler alınmalıdır.”

NE YAPILMALI?

Kanat, son olarak taleplerini şöyle sıraladı:  “Cezaevinde kalamayacak durumda olan mahpusların cezaları ertelenmelidir. Yalnızca Adli Tıp Kurumunun değil, tam teşekküllü tüm hastanelerin raporları kabul edilmelidir. Tek kişilik sağlıksız ring araçları ile sevkler, kelepçeli muayeneye zorlanmaları gibi hasta haklarına aykırı uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır. Yaşam hakkı kutsaldır ve hiçbir kişi ve kurum tarafından engellenemez.”