Hasta tutsaklar Ayık ve Aktaş'ın durumu ağır

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Devrim Ayık ve Ergin Aktaş’ın durumunun ağır olduğu vurgulandı.

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Devrim Ayık ve Ergin Aktaş’ın durumunun ağır olduğu vurgulandı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 414’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Devrim Ayık’ın ağır hastalıkları nedeniyle durumunun kötüye gittiğini belirterek, acil tahliye çağrısında bulundu.

Ayık’ın 2 Ekim 2015’te tutuklandığını ve sağlık sorunları nedeniyle 2018’de tahliye edildiğini hatırlatan Çevirmen, “Ancak Ağustos 2019’da kolonoskopi için gittiği Akdeniz Üniversitesi Gastroenteroloji bölümünde muayene sonrası tekrar gözaltına alınmış 4 gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra tutuklanarak Antalya L Tipi Kapalı Hapishanesine gönderilmiştir. Burada durumu kötüleşmiş ve 3 ay boyunca yatağa bağımlı hale gelmiş ağızdan ve makattan kan gelmiş ve başkasının yardımı ile hayatını devam ettirebilmiştir” dedi.

Ayık’ın 2021’de tekrar tutuklandığını anımsatan Çevirmen, “Ayık ağır CHRON hastalığından dolayı ilk ameliyatında 40 cm, ikinci ameliyatında da 60 cm bağırsağı alınmıştır. 2 Nisan 2021’de yapılan kolonoskopi kontrolünde doktor tarafından ‘bağırsaklarında ciddi derecede çürümelerin başladığı, acilen ilaç ve iğne ile tedavisinin yapılması ve diyet uygulanması gerektiği’ ifade edilmiştir. Ancak bunlarla ilgili olarak bir işlem yapılmamıştır. Ayrıca 2006 yılında geçirdiği kaza sonucu bir gözünü kaybetmiş, sol gözü miyop olup 30 dereceye kadar yükselmiştir. Yaşadığı ağrılar ve direncinin tamamıyla düşmesinden dolayı şiddetli baş ağrılarının göze vurmasına ve görme kaybının ilerlemesine neden olmaktadır. Devrim Ayık, hastalıklarından kaynaklı olarak yüzde 76 engelli raporludur” diye belirtti.

Ayık’ın ailesi ile yaptığı son telefon görüşmesinde koğuştaki bütün arkadaşlarının hasta olduğunu anlattığını aktaran Çevirmen, Ayık’ın durumunun ise bir haftadır kötüye doğru gittiğini dile getirdi. Çevirmen, “Günlerdir ateşi 38 derecenin altına düşmedi, tansiyonunun 7’ye 4 olduğunu belirtmiş ve gittikçe de düşüyor, kalbinin sıkıştığını, göğüs kafesindeki sancılara ve baş ağrısına dayanamadığını, bir gözünün tamamen görme işlevi uzun zamandan beri yitirdiğini, 30 derece miyop olan gözünün defalarca bembeyaz olduğunu, o gözünü de kaybettiğini sandığını, bunlar yaşanırken cezaevinin hiçbir sağlık hizmeti vermediğini, ilaç bile verilmediğini, sağlık kuruluna götürüldüğünde de dosyaya bakıp siyasi olduğu için ilgilenilmediğini anlatmış” bilgilerini paylaştı.


İSTANBUL

Hasta tutukluların sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin düzenlediği  “F Oturumu” nun 542’nci haftası dernek binası önünde yapıldı. Bu haftaki eylemde, Metris R Tipi Cezaevi’nde tutulan engelli ve ağır hasta tutsak Ergin Aktaş’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, "İşkence ve kötü muameleden hastaneye sevk sırasında kullanılan ring araçlarının durumuna kadar pek çok konuda ciddi ihlaller yaşanıyor” diye belirtti.

Şahin, 2011 yılından bu yana tutsak bulunan ve halen Metris R Tipi Cezaevi’nde olan Ergin Aktaş’ın sağlık durumuna dikkat çeken Şahin, Aktaş’ın kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğunu aktardı. Aktaş’ın, engelli durumunun yanında KOAH ve zatürre hastası olduğunu belirterek, Aktaş’ın tutuklandığı günden bu yana sürekli sürgün edildiğini söyledi.  
Şahin, Aktaş’ın cezaevindeki odasında üç arkadaşının da hasta tutsak olduğuna dikkat çekti.
Şahin, tedavisinin dışarıda gerçekleştirilmesi için yapılan infaz erteleme başvurularına bağlı olarak 2013 yılından bu yana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından ayrı ayrı beş defa “cezaevinde kalamaz” raporu verilmesine rağmen emniyetten gelen olumsuz “güvenlik” raporu nedeniyle tahliye edilmediğini belirtti.