'Hasta tutsaklar Dikme ve Çam'ın durumu ağır'

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, hasta tutsaklar İlhan Dikme ve Mehmet Emin Çam’ın durumuna dikkat çekildi, "Hayati tehlikeleri var, serbest bırakılmalılar" mesajı verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturumu" eyleminin 575’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. “Tedavi haktır, engellenemez” pankartının taşındığı eyleme, çok sayıda insan hakları savunucusu ve sivil toplum örgütü temsilcisi katılırken, sık sık, “Tedavi haktır, engellenemez” ve “Hasta tutuklular serbest bırakılsın” sloganları atıldı.

 
Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Leman Yurtsever yaptı.

 
Yurtsever, "Merkezi Hapishane Komisyonu’muzun 31 Mart günü yaptığı basın açıklamasında belirtildiği üzere; 2023 yılı başından bu yana ve tespit edilebildiği kadarıyla  4’ü hastalıkları nedeniyle, 3’ü ateşli silah ile, 6’sı şüpheli şekilde olmak üzere 2’si kadın toplam 13 mahpus yaşamını kaybetmiş bulunmaktadır” dedi.


Bu haftaki oturumda 2019 yılında kesinleşen 3 yıl 1 ay 15 günlük cezası nedeniyle bugün Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak İlhan Dikme’nin sağlık durumunu aktaran Yurtsever, Dikmen’in 2019’da beyin kanaması geçirdiğini, uzun bir dönem yoğun bakımda kaldığını ve tedavi maksatlı 4 defa infazının ertelendiğini hatırlattı.

 
Dikmen’in kesinleşen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası nedeniyle 2 Nisan 2019’da tutuklanmasının ardından, o dönem tutulmakta olduğu Kandıra 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda 11 Eylül 2019 gecesi geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve yüzde 85 engelli olmasına rağmen Buca Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderildiğini hatırlatan Yurtsever, burada da tedavisi yapılmadan son olarak 30 Mart’ta Menemen R Tipi Cezaevi’ne sevk edildiğini belirtti. Yurtsever, Dikmen’in daha önce geçirdiği beyin kanaması sonrası beynine takılan “şant”tan dolayı gelişen ve uzun zamandır iyileşmeyen yaradan dolayı hayati tehlikesinin bulunduğu ifade etti.
Yurtsever, Dikmen ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılması için yetkilileri göreve çağırdı.


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla eylemlerinin 447'nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Hapishaneler Komisyonu Üyesi Ümit Can Akbulut, Batman Beşiri T Tipi Cezaevinde tutuklu olan Mehmet Emin Çam’ın durumuna dikkat çekti.
Mehmet Emin Çam’ın 72 yaşında olduğunu ve ilk olarak 2013 yılında tutuklandığı bilgisini veren Akbulut, “Hakkında dava açılmış ve 10 ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmiştir. Ancak 2013 yılında açılan dava sonuçlanarak 9 yıl ceza verilmiş ve 14 Mart 2022’de tekrar tutuklanmış ve ilk önce Batman M Tipi Kapalı Hapishanesine götürülmüş, burada 17 gün boyunca tek kişilik yerde tutulmuştur. Bu süreçte hastaneye götürülmemiş yalnızca revire çıkarılmıştır. 1 Nisan 2022 tarihinde de Batman M Tipi Kapalı hapishanesinden alınarak Batman/Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edilmiş ve yaklaşık 1 yıldır burada tutulmaktadır” dedi.


Çam’ın aynı zamanda böbrek hastası olduğunu ve 2 defa böbrek ameliyatı olduğunu söyleyen Akbulut, şunları söyledi: “İşitme problemi mevcut ve iki yıla yakındır sağ kulağında duyma sorunundan kaynaklı yakınında yüksek sesle konuşulsa dahi duyma zorluğu yaşıyor.”


Tam teşekkülü hastanede Çam’ın tedavi edilmesi gerektiğini fakat bunun yerine sadece revire götürüldüğünü vurgulayan Akbulut, "İnfazının ertelenmesi ve tahliye edilmesi gerekmektedir” diye kaydetti.