Hasta tutsaklar Direkçi ve Karagüzel'in durumu ağır

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi. Eylemlerde Semire Direkçi ve Muhlise Karagüzel’in durumlarının ağır olduğu vurgulandı, hemen bırakılmaları gerektiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturumu eyleminin 444’üncü haftasında, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak Semire Direkçi’nin durumuna dikkati çekti. Açıklama, koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden yapıldı.
Komisyon üyesi Mehmet Acettin, salgına değinerek, "Bu tehlikeli gidişat, hapishanelerin özgün koşulları ve alınmayan önlemler nedeniyle mahpuslar için toplu ölüm riskini gündeme getirmiş bulunmaktadır” dedi.
Cezaevlerinde vaka sayılarının da giderek arttığına vurgu yapan Acettin, şöyle devam etti: "Ağır hasta mahpuslardan 75 yaşındaki Takiyettin Özkahraman 19 Eylül günü ve 76 yaşındaki Ali Boçnak 23 Eylül günü Patnos L Tipi Hapishanesinde yaşamlarını yitirmiş bulunmaktadır. Bu nedenle ileri yaşlarına ve ağır hastalıklarına rağmen pandemi koşullarının yarattığı ağır risk görmezden gelinerek hapiste tutulan bütün mahpusların derhal serbest bırakılmaları çağrımızı yineliyoruz."
Hasta tutsak Semire Direkçi’nin 23 yıldır cezaevinde tutulduğuna vurgu yapan Acettin, Direkçi’nin kendilerine gönderdiği mektubunu şöyle aktardı:
“Pandemi var diye ameliyatımı yapmıyorlar. Çok şiddetli ağrılarım oluyor. Ağrılarım için Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürüyorlar. Götürürken çift kelepçe takıyorlar. Cezaevine geri getirdiklerinde karantina odasına koyuyorlar. Tek başıma kendime bakamadığım için orada çok zorluk çekiyorum. Harekete geçmek için ölmemi mi bekliyorsunuz? Sesimizi duyun."
Diyarbakır T Tipi Kadın Cezaevi'nde tutulan Semire Direkçi’nin hastalıklarını açıklayan Acettin, "Hemen bırakılmalı" dedi.

ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 316’ncı haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında açıklama yaptı. İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan 57 yaşındaki Muhlise Karagüzel’in durumuna dikkat çekti. Karagüzel’in, yaklaşık bir yıldır cezaevinde olduğunu belirten Çevirmen, durumunun oldukça kötü olduğunu, tedavisinin yapılmadığını ve kötü muameleye maruz bırakıldığını aktardı.
Karagüzel’in yürümede, oturup-kalkmakta ve nefes almakta güçlük çektiğini dile getiren Çevirmen,  hastalıklarını şu şekilde sıraladı: "Şeker hastası, yüksek tansiyonu, astım hastası ve bu hastalıklarına dair raporları bulunmaktadır. Burnunda et olmasından dolayı nefes almakta ve konuşmakta güçlük çekmekte, nefes alamadığından dolayı uyumaya korkmaktadır. Ayrıca bel fıtığı olduğundan yürüme ve hareket etmekte sorunlar yaşıyor ve böbreklerinden dolayı da sancılar çekmektedir."
Çevirmen, "Muhlise Karagüzel’in infazı ertelenmelidir" dedi.