Hasta tutsaklar Gömi ve Yakşi'nin durumuna dikkat çekildi

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Kemal Gömi ve Yusuf Yakşi’nin durumlarının ağır olduğu belirtildi, "Derhal bırakılmalılar" denildi.

İstanbul’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu üyeleri her hafta gerçekleştirdikleri “F Oturumu” eylemlerini 433’üncü haftasında salgın nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi.
Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin tarafından yapılan açıklamada, Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Kemal Gömi’nin durumuna dikkat çekildi.
Şahin, 1969 doğumlu Kemal Gömi’nin 1993 yılında tutuklanarak ilk olarak Ümraniye Hapishanesine götürüldüğü belirtti, şöyle dedi:
"Kemal Gömi’nin sağlık sorunları 2003 yılında artmaya başlar. Kocaeli Devlet Hastanesi ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde birkaç kez yatarak tedavi edilir. Eylül 2010 tarihli Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunda ‘Rezidüel Şizofreni olup, kalıcı hastalıktır’ açıklamasının yanı sıra 104’üncü madde kapsamında ve Cumhurbaşkanı tarafından af edilebileceği belirtilir.
Kemal Gömi halen tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Kemal Gömi  ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz."

ANKARA
Ankara’da da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, kanser hastası Yusuf Yakşi’nin sağlık durumuna dikkat çekti.
Eylemlerinin 305’inci haftasında İHD Şubesi’nde yapılan toplantıda konuşan İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, bu hafta Sincan 1 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevinde kalan kanser hastası Yusuf Yakşi’nin sağlık durumuna dikkat çekti. Yakşi, "30 yaşındaki Yakşi tutuklu olarak kaldığı Erzurum H Tipi Kapalı Hapishanesinde kaldığı günlerde rahatsızlıkları başlamış; yapılan tahlil, tetkikler ve MR sonucunda 14 Ağustos 2019 tarihinde boğazında bir kitle olduğuna dair teşhis konulmuştur” dedi.
Yakşi’ye gırtlak kanseri teşhisi konduğunu paylaşan Çevirmen, "Metal bir hortumla yaşıyor, özel ihtiyacını yalnız karşılayamıyor" dedi, derhal bırakılmasını istedi.