Hasta tutsaklar için kamuoyuna duyarlılık çağrısı

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturumu" eyleminin 576’ncısını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Antalya S Tipi Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak İdris Başaran’ın durumuna dikkat çekilen bu haftaki eylemde, açıklamayı İHD Hapishane Komisyonu üyesi Meryem Bars okudu.

Bars, Ocak 2021 yılından 1 Nisan 2023 yılına kadar en az 138 tutsağın tahliyesinin engellendiğini aktardı.

İdris Başaran’ın sağlık durumuna dikkat çeken Bars, cezaevi sürecinde 3 kez kalp krizi geçiren Başaran’ın 2006 yılında geçirdiği kısmi felç nedeniyle halen fiziki güç kaybı yaşadığını ifade etti. Başaran’ın tedavi hakkının engellemesinin yanı sıra kimliğinden dolayı da saldırılara maruz kaldığını dile getiren Bars, tüm ağır hasta tutukluların fiziki özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirterek, “Bu nedenle yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu da duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.


İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, basın açıklamasının 273’ncüsünü Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Açıklama metnini okuyan İHD Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek okudu. Çiçek, Menemen R Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak İlhan Dikme’nin sağlık durumuna dikkat çekti.

 İlhan Dikme'nin (50) kesinleşen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası nedeniyle 2 Nisan 2019’da tutuklanarak Balıkesir Kepsut Hapishanesi'nde tek kişilik odaya konulduğunu söyleyen Çiçek, "Burada başlayan yoğun göğüs ve baş ağrısı şikâyeti ile Kepsut Devlet Hastanesi’ne götürülmüş ve daha sonra hapishane revirinde hipertansiyon tanısı ile takibi yapılmıştır. 17 Mayıs 2019 tarihinde hiçbir gerekçe gösterilmeden Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesi’ne sevk edilen Dikme’nin süreç içinde tedavisi aksamış ve rahatsızlıkları artmıştır" dedi.  
Çiçek, 11 Eylül 2019'da durumu ağırlaşan ve bilinci kapanan Dikme'nin önce Kocaeli Devlet Hastanesi’ne ardından Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiğini anımsatarak, "Burada beyin kanaması tanısı konuldu. Anjiyo ve sonrasında da ameliyat edileceği belirtildi. Anjiyo öncesi bilinci açılan Dikme, sonrasında yapılan ameliyatın ardından komaya girmiş, uzun süre uyutulmuş, aylarca bilinci kapalı halde yoğun bakımda tutulmuş, yoğun bakımda tutulmakta iken hakkında infaz erteleme kararı verilerek serbest bırakılmıştır" diye belirtti.
Çiçek, Dikme'nin tutuklama sürecini ve yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bu koşullarda ve kendi başına kişisel bakımını yapamadığı bilinmesine rağmen savcılık infaz ertelemesi kararı vermeden önce R Tipi hapishanede 1 ay izlenmesini istedi. Biz R Tipi hapishanede dahi gerekli bakım verilemeyeceği için endişe ederken, savcılığın kararına da uyulmadı ve R Tipi Hapishane yerine Kırıklar 1 Nolu F tipi hapishanesine götürüldü.

Hastaneye kaldırılıp ameliyat edilen ve uzun süre yoğun bakımda tutulduktan sonra tedavi maksadı ile dört defa infazı ertelenen İlhan Dikme'nin yüzde 85 engelli rapor ve  rteleme süresinin uzatılması amacıyla yapılan başvuru savcılık Tarafından “R Tipi bir hapishanede 1 ay süre ile gözetimde tutulmasına karar verilmiş olmasına rağmen, tutuklanarak Buca Kırıklar 1 Nolu F Tipi hapishanesine konulmuş, burada hastalığının gerektirdiği bakım ve tedaviden yoksun geçirdiği 15 günün ardından 30 Mart’ta Menemen R Tipi Hapishanesi’ne sevki yapılmıştır. Dikme’nin, ameliyat olabilmesi için, infaz erteleme sürecinin hızla tamamlanmasını ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla eylemlerinin 448'inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan İmdat Bingöl’ün durumuna dikkat çekildi.
Açıklama öncesi Galatasaray Meydanı’nda yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’ne dönük saldırı protesto edildi.

 Bingöl’ün hikayesini, İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut anlattı. Bingöl’ün yaşadığı sağlık sorunlarını yazdığı mektupla aktardığını söyleyen Turgut, “Yaklaşık olarak 27 yıldır hapishanede tutulan İmdat Bingöl’ün uzun yıllardır yaşadığı çoklu hastalıkları mevcuttur. Akciğer, mide, kalp, tansiyon, alerji, kansızlık ve böbrek hastalıkları var ve daha önce böbreklerinden 4 kez ameliyat olmuştur. Bronşit ve KOAH hastasıdır. Midesinden kaynaklı ciddi sorunlar olmasına rağmen tedavi olamıyor, zaman zaman verilen ilaçları kullansa da iyileşme sağlanamıyor. Çok fazla ilaç kullandığından mide ve böbrekleri de zarar görmüş, mide sorunundan kaynaklı olarak ring aracıyla yolculuk yapamıyor, bu durum 2 yıldır ağırlaştığından bünyesi de uzun yolculukları kaldırmıyor, sürekli kusuyor ve baş dönmesi meydana geliyor” dedi.
Mide ve akciğer hastalıklarından dolayı 15 ay önce Bingöl’ün hastaneye sevk edildiğini ancak 1 buçuk saatlik ring aracı yolculuğundan dolayı kötüleştiğini belirten Turgut, Bingöl’ün kronik akciğer hastası olduğunu belirtti. Turgut, “Daha önce Tekirdağ Devlet Hastanesi doktoru tarafından ‘İklimi kuru olan yerlerde kalması gerektiği’ belirtilmiştir. Bunun üzerine havası kuru olan bir yere sevk talebini yazmış, sevki sağlanmış ancak birkaç ay sonra iklimi nemli olan Trabzon’daki Beşikdüzü T Tipi hapishanesine sevk edilmiş ve 3 yıldır da burada tutulmaktadır” diye belirtti.

Turgut, "Tetkik ve tedavi süreçlerindeki sorunlar, sağlığa erişiminin önündeki engeller acil olarak kaldırılmalıdır” dedi.