Hasta tutsaklar Yıldırım ve Demir'in de durumu ağır

Hasta tutsaklar Serdal Yıldırım ve Yıldırım Demir’in durumunun ağır olduğunu belirten dernek ve inisiyatifler, hasta tutsaklara özgürlük istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptığı “F Oturumu” eyleminin 538'incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Metris R Tipi Cezaevinde kalan yüzde 98 engelli raporu olan, belden aşağı felçli ağır hasta tutsak Serdar Yıldırım’ın durumuna dikkat çekildi. Hasta tutsakların yakınlarının ve birçok insan hakları savunucusunun katıldığı eylemde konuşan İHD üyesi Mehmet Acettin, "Yaklaşık 20 kilo kaybeden, sırt omurlarına takılan platinlerin kayması nedeniyle sürekli ağrı çeken ve  hareket edemediği için vücudunda açılan yatak yaralarından kaynaklı ağır enfeksiyon sorunu yaşayan Serdal Yıldırım, sevk edildiği Adli Tıp Kurumu tarafından ayrı ayrı 4 defa ‘hapishanede kalamaz’ raporu verilmesine rağmen halen ‘güvenlik’ gerekçesiyle hapishanede tutulmakta. Bu durum Yıldırım’ın yaşamsal risk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
 
Yıldırım’ın yaşadığı trafik kazasından dolayı felç geçirdiğini hatırlatan Acettin, Yıldırım’ın tekerlekli sandalyeyle yaşamına devam ettiğini belirtti.

İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesinde yapılan muayenesinde “mutlaka ameliyat olması gerek” denildiğini söyleyen Acettin,  ameliyatının ancak Ankara İbni Sina’daki ilk ameliyatı yapan doktorun yapması gerektiği belirtti.  
 
Acettin, Yıldırım’ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

ANKARA

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 410’uncu haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde bir araya geldi. Eylemde İHD üyesi Sevil Turgut konuştu. Turgut, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Yıldırım Demir’in durumuna dikkat çekti.
 
Demir’in göz sorunları nedeniyle 6 kez anjiyo olduğunu söyleyen Turgut, “Yıldırım Demir’in pek çok sağlık problemi bulunmakta ve bunların içinde kendisini en çok zorlayan gözleri ile ilgili hastalıklarıdır. Sağ gözü yüzde 95 seviyesinde görmüyor ve kendisine bu gözü ile ilgili tedavisinin olmadığı söylenmiş. Sol gözünden de yaklaşık 3 yıl önce katarakt ameliyatı olmuş ve sol göz merceğinde kirlenme olduğu için de doktor tarafından lazerle temizlenmesi gerektiğini belirtmiş ancak daha sonra kontrole gittiğinde ise başka bir doktor tarafından gerek yoktur denilerek geri gönderilmiştir. Her kontrole gittiğinde suni gözyaşı damlası verilerek hapishaneye geri gönderildiğini aktarmıştır ve sol gözü bulanık görüyor. Bugüne kadar göz için toplam 6 kez anjiyo olmuştur” diye konuştu.

Demir’in kronik bronşit, midesinde reflü, gastrit ve ülser olduğunu da aktaran Turgut, “İki kez mide kanaması geçirmiş ve doktor tarafından diyet yazılmış ancak diyet yemeği yenilmeyecek durumda ve besin değeri de çok düşüktür. İrritabl bağırsak sendromu hastalığı ve iç hemoroid rahatsızlığı bulunmaktadır. Her iki dizinde menisküs yırtığı var. Prostat hastasıdır ve genelde PSA testlerinde değerleri yüksek çıkıyor. Şimdiye kadar üç kez biyopsi yapılmış. 6-7 yıldır günlük ilaç kullanıyor. Kulaklarda vertigo, çınlama ve işitme kaybı var. Boyun fıtığı var ve ameliyat için Bolu’dan Ankara Numune hastanesine sevk edildiğinde, Numune Hastanesindeki doktor tarafından ‘ameliyattan sonra felç kalırsın’ denildiği için ameliyat olmadan hapishaneye tekrar geri dönmüştür" dedi.
 
Turgut, 2016 yılında Nevşehir Devlet Hastanesi tarafından Demir’e yüzde 41 engelli raporu verildiğini ancak gönderildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “Cezaevinde kalabilir” raporu verildiğini söyledi.