'Hasta tutsakların durumu ağır, hemen serbest bırakılmalı'

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, Gıyasettin Sevmiş, Fırat Nebioğlu, Emrah Nebioğlu'nun durumunun ağır olduğu belirtildi, "Hemen bırakılmalılar" denildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 438’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde söz alan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Gıyasettin Sevmiş’in durumuna dikkat çekti.

Kanat, 2007 yılından bu yana tutsak bulunan Sevmiş’in o tarihten bu yana birçok hastalığının ortaya çıktığını belirterek, Sevmiş’in 11 yıl önce karaciğer, beyin ve gözleri başta olmak üzere vücudunda aşırı bakır birikiminin meydana geldiğini söyledi. Kanat, Wilson hastası olan Sevmiş’in durumuna ilişkin şunları söyledi: “Hapishanelerde hijyenik olmayan koşullar ve besin değeri düşük beslenme sonucunda bu hastalığı ilerlemiştir. Sevmiş, Wilson hastalığına bağlı olarak ilerleyen karaciğer sirozuna da yakalanmış durumdadır. Hastalığının tedavisi için 'Metalcaptese' isimli ilaca ihtiyaç duyan hasta, cezaevi koşullarından kaynaklı bu ilaca ulaşmada güçlük çekmektedir.”

Kanat, Sevmiş’in hastalığı nedeniyle beyninde küçülmenin meydana geldiğinin altını çizdi. Sevmiş’in beynindeki üç damarın da tıkandığına işaret eden Kanat, şöyle devam etti:

“Hastalığın direkt kalbe etki etmesinden dolayı kalp ritmi düşmüş ve bu nedenle 6 Haziran 2017’de bir kalp ameliyatı ile kalbine pil takılmıştır. Yine hastalığın beyindeki etkileşimler sonucunda kronik migren hastalığına da yakalanmıştır. Gözlerde de görme zayıflığı ilerlemektedir. Sevmiş Hepatit-B hastasıdır. Yine midede reflü bulunmakta ve gittikçe ilerleyen şeker hastalığı nedeniyle yaşamı zorlaşmaktadır. Böbreklerinde de rahatsızlığı bulunmaktadır. Tüm bu hastalıklarına rağmen tam teşekküllü hastanelerde tedavisi yapılmıyor günden güne durumu ağırlaşıyor. Ailesi ile yapılan görüşlerde de durumunun ağırlaştığı gözle görülebilir hale gelmiştir.  Sevmiş’in acil olarak tedavileri eksiksiz olarak yapılmalı ve ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce tahliye edilmesi için çalışmalar yürütülmeli ve serbest bırakılmalıdır."

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 566’ncısını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Eyleme birçok insan hakları savunucusu ve hasta tutsak yakınları katıldı. Eylemde "Tedavi haktır, engellenemez” ve “Hasta mahpuslar Fırat ve Emrah Nebioğlu serbest bırakılsın” pankartı taşındı. Bu haftaki eylemde Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan hasta ve engelli tutsak Fırat Nebioğlu ile Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta ve engelli tutsak Emrah Nebioğlu kardeşlerin durumuna dikkat çekildi.

Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi üyesi Mukaddes Şamiloğlu yaptı. 

Şamiloğlu, hasta tutsaklar arasında yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi.

Şamiloğlu, sözlerine hasta ve ağır engelli tutuklular Fırat Nebioğlu ve Emrah Nebioğlu kardeşlerin durumunu paylaşarak devam etti. Fırat Nebioğlu’nun 7 yıldır tutsak olduğunu ve böbrek yetmezliği, ağır görme ve işitme kaybı, felç ve kronik hastalıkları nedeniyle yüzde 60 engelli olduğunu aktaran Şamiloğlu, Nebioğlu’nun böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı olduğunu ve hayatta kalabilmesi için bugüne kadar yaptığı 3 böbrek nakli başvurusunun sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Nebioğlu’nun 6 aydır tedaviye cevap vermediğini bu sebepten dolayı infazının ertelenmesi için ATK’ye sevk edildiğini belirten Şamiloğlu, ATK’nin oy birliğiyle “cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini hatırlattı. Şamiloğlu, “Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu, neredeyse klinik hiçbir değerlendirme yapmadan sadece eski raporların özetini çıkartarak, 14 Mart 2022 tarihinde hasta mahpusun tedavisine cezaevi şartlarında devam edebileceği kararı almıştır. Oysa bu değerlendirmelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği engellilik sınıflamasını kullanarak hasta mahpusların yalnızca mevcut hastalığı değil; bulunduğu koşullar, hastalığın neden olduğu sorunlar, hastalığın gündelik yaşantıya etkisi ve aldığı sosyal desteğin hastaya özgü ve gerçeğe yakın olarak yapılması gerekmektedir” dedi. 

Nebioğlu’nun sağlık sorunlarından kaynaklı haftada 2 gün hastaneye diyalize götürüldüğünü kaydeden Şamiloğlu, Nebioğlu’nun durumun çok ağır olduğunu aktararak, şunları söyledi:

“Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu durum bildirir raporu ile Fırat Nebioğlu’na uygun donör adayı bulunduğu kayıt altına alınmıştır. Hastaneye yapılan başvuru sonucunda raporun bir sureti aileye teslim edilmiş. İlgili rapor doğrultusunda Fırat Nebioğlu’nun yaptığı sevk talepleri cezaevi idaresi tarafından yanıtlanmamıştır. Avukatı cezaevi savcılığı üzerinden yeniden talepte bulunmuş, savcılık sevk işlemlerinin başladığını şifahen belirtmiş olsa da Fırat Nebioğlu halen sevk edilmemiş, sevk edileceğine dair resmi bir yanıt alamamıştır."

Emrah Nebioğlu’nun da durumunu anlatan Şamiloğlu, Nebioğlu’nun başına isabet eden kurşun nedeniyle felç kaldığını ve yüzde 94 engelli olduğunu belirtti. Nebioğlu’nun felç ve yaralanmaya bağlı olarak  ciddi kas gücü kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon sorunları yaşadığını, bundan kaynaklı ciddi bir tedavi ve bakıma ihtiyaç duyduğunu aktaran Şamiloğlu, serbest bırakılması çağrısında bulundu.