‘Hasta ve yaşlı tutsaklar serbest bırakılsın’

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, ileri tansiyon hastası olan 65 yaşındaki hasta tutsak Ömer Yaman’ın durumuna dikkati çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için yaptıkları “F Oturumu” eyleminin 450’incisini koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sanal medya üzerinden gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde ileri tansiyon hastası olan Ömer Yaman’ın durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi.

Basın metnini okuyan komisyon üyesi Mehmet Acettin, “Kovid-19 bulaşıcılığı açısından büyük risk oluşturan hapishanelerdeki aşırı doluluk sorunu, infaz yasasında yapılan değişiklikle 80 bin civarı mahpusun serbest bırakılmasına rağmen devam etmektedir. TÜİK'in açıkladığı verilere göre hapishanelerdeki mahpus sayısı bu yıl 2019'a oranla yüzde 10 artmıştır. Adalet Bakanı’nın açıklamasına göre; 17 Temmuz 2020 itibariyle 232 bin 342 hükümlü, 48 bin 752 tutuklu olmak üzere hapishanelerde toplam 281 bin 094 mahpus bulunmaktadır” dedi.

Acettin, aşırı doluluk, temizlik ve hijyen malzemelerinin parayla satılması, hücre ve koğuşlarda yeterli havalandırma sağlanmaması, beslenme olanaklarının yetersizliği, kalabalık karantina koğuşları ve tedaviye erişimde yaşanan sorunların tutukluların yaşam haklarını tehdit etmeye devam ettiğini söyledi.

1999 yıllında gözaltına alınıp tutuklanan Ömer Yaman’ın 5 yıl boyunca süren yargılama sonucunda müebbet hapis cezası verildiğini belirten Acettin, Yaman’ın 65 yaşında olduğunu ve halen Tokat T Tipi Hapishanesi'nde bulunduğu bilgisini verdi. Yaman’ın ileri derece yüksek tansiyon hastası olduğunu vurgulayan Acettin, “Nefes almakta zorlanmakta ve ellerinde aşırı titreme şikayeti bulunmaktadır. Hapishane koşullarında sık sık rahatsızlanan ancak pandemi gerekçesi ile revire ve hastaneye götürülmeyen Yaman'ın şikayetleri pandemi sürecinde daha da artmış bulunmaktadır” diye belirtti.

Ellerindeki titreme nedeniyle suyunu dahi içemeyen Yaman’ın arkadaşlarının yardımı ile günlük hayatını sürdürebildiğini sözlerine ekleyen Acettin, hastalıkları ve bulaş riskine rağmen 11 kişilik bir koğuşta 22 kişi ile beraber tutulduğunu dile getirdi. Acettin, “İnsan hakları savunucuları olarak; Ömer Yaman ve onun şahsında hasta, yaşlı, engelli tüm mahpusların, pandemi sürecinin yaşam haklarına yönelik ağır tehdit oluşturduğu da gözetilerek serbest bırakılmalarını istiyoruz” çağrı yaptı.