'Hasta, yaşlı, engelli tutsaklar hemen bırakılmalı'

İstanbul'da hasta tutsaklar için yapılan açıklamada, ölüm riskine dikkat çekilerek, "Hasta, yaşlı, engelli tutsaklar hemen bırakılmalı" uyarısında bulunuldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için yaptıkları “F Oturumu” eylemlerinin 449’uncu haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya üzerinden açıklama yaptı.

'TUTSAKLARIN 590'ININ DURUMU AĞIR'

Bu hafta Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan 55 yaşındaki kronik astım, KOAH ve akciğer hastası olan Mehmet Yamaç’ın durumuna dikkat çekildi. Basın metnini Komisyon üyeleri Hatice Onaran ve Meral Nergis Şahin okudu.

"590’ı çok ağır olmak üzere 1564 ağır hasta mahpus halen hapishanelerde tutulmaktadır” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yamaç; Ceyhan Özel Tip Kapalı Hapishanesi’nde tutulurken, 19 Aralık 2000 yılında eş zamanlı olarak 20 hapishaneye birden yapılan saldırıda aldığı darbeler sonucunda kaburgaları kırılır ve göğüs kafesi ağır zarar görür. Saldırı sırasında atılan gazlar nedeni ile akciğerinde de büyük hasar oluşur. Yeterli tedavi sağlanmadığı için kemik iyileşmesi gecikir, akciğerlerde kanama ve enfeksiyon ortaya çıkar. Sonrasında akciğer zarının kalınlaştığı, akciğerinde su toplandığı ve mide ülseri geliştiği de tespit edilir. 2016 yılında Edirne hapishanesinde iken kendini yakarak gerçekleştirdiği protesto eylemi sırasında vücudunda ciddi yanıklar oluşur. Bu yanık yaraları tedavi edilmediği için, iltihaplanır ve derin izler bırakır. Doktoru acil safra kesesi ameliyatı olması gerektiğini söylemesine rağmen, yoğun şikayetleri göz ardı edilerek ameliyatı 2 yıl geciktirilir.

Vertigo, mide ülseri, astım ve Koah hastası olan Mehmet Yamaç ve yaşlı, hasta, engelli mahpusların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz."