Hatay’a kaçırılan, işkence edilen 11 Efrînli tahliye edilmedi

Efrîn’de Ankara destekli çetelerin gözaltına alarak Türk istihbarat teşkilatına teslim ettiği 11 sivil hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasında da tahliye çıkmadı. Siviller işkence ve tehdit altında ifade verdiklerini belirtti.

İktidarın kontrolündeki medya, işgal altındaki Efrîn’de 11 sivilin çeteler tarafından gözaltına alınmasını “özel operasyon” olarak sunmuştu.

MİT’e teslim edilen Efrînli siviller, “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma, nitelikli kasten öldürme” iddiasıyla yargılanıyorlar.


Davanın üçüncü duruşması, Hatay 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, tutuklu siviller suçlamaları reddetti. 12 gün boyunca Efrîn'de ÖSO adlı çete yapılanması tarafından işkence edildikten sonra teslim edildiklerini anlattı.

11 sivil, Hatay İl Jandarma Karakolunda da ağır işkencelerden geçirildiklerini, işkence ve tehdit altında ifadeleri imzalamak zorunda bırakıldıklarını belirtti. Siviller, gözaltında eşleri, anneleri ve çocukları ile tehdit edildiklerini ifade etti.

Avukatları, söz konusu suçlamanın hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, öldürülen askerlerin otopsi raporları, olay yeri inceleme tutanaklarının ve nasıl bir silahla vurulduklarına dair tutanakların dosyada olmadığını kaydetti.

Müvekkillerinin işkence gördüklerinin Adli Tıp Kurumu (ATK) raporları ile kesinleştiğini belirten avukatlar, bu hali ile tutukluluk devamının hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, tahliye istedi.

Savcı, suçlamaların katalog suç kategorisine girdiğini gerekçe göstererek, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de savcının talebi doğrultusunda karar vererek, bir sonraki duruşmayı 27 Haziran’a erteledi.