Hatip Dicle: Efrîn Öcalan'ın öngörüleri sayesinde direniyor

Kürt Siyasetçi Hatip Dicle, Erdoğan'ın Efrîn'de bir arpa boyu kadar ilerleyemediğine dikkat çekerek, "Efrîn bu kadar direniyorsa, Sayın Öcalan'ın öngörüleri sayesindedir" dedi.

Hamburg Üniversitesi'nde 'Türkiye'de Savaş Hali' başlıklı panel düzenlendi.

Panel Rosa Luxemburg Vakfı, NAV-DEM, Hamburg Efrîn Direnişini Sahiplenme Komitesi ve Hamburg Barış ve Demokrasi Platformu ile ASTA tarafından organize edildi. Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir'in mödere ettiği panele Kürt Siyasetçi Hatip Dicle ve REPAK Yöneticisi Meral Çiçek konuşmacı olarak katıldı.

DİCLE: DAİŞ'İN İNTİKAMINI ALMAK İSTİYORLAR!

Panele katılan Kürt Siyasetçi Hatip Dicle, Dünya Ana Dili Günü'nü kutlayarak sözlerine başladı.

Erdoğan'ın, aynı zamanda Reqa'da yenilen DAİŞ çetelerinin intikamı için Efrîn'e saldırdığına dikkat çeken Dicle, şöyle konuştu:

"Rojava topraklarında filizlenip boy veren devrimi boğmak için saldıran Erdoğan, bugün Efrîn duvarına toslamıştır. Çünkü Efrîn'de gerçek demokrasinin temelleri atılıyor. Sadece Kürtler değil, bölgede yaşayan azınlık ve inançlar da burada kardeşçe yaşıyor. Erdoğan'ın hazmedemediği bu kardeşlik iklimidir. '3 saatte gireriz' naralarıyla giriştikleri işgal girişiminde 30 günden fazladır bir arpa boyu yol alamadılar. Efrîn, toplumsal yaşamı ve inançsal boyutuyla Suriye'nin minyatürüdür. Erdoğan bu güzellikleri faşist diktatörlüğünü ayakta tutmak için yok etmek istiyor. Rojava'da kadın emeğiyle ve inceliğiyle örülen devrim Erdoğan'ın intiharı gibidir."

'SİVİLLERİ BİLİNÇLİ KATLEDİYORLAR'

Efrîn coğrafyasını insansızlaştırmak ve demografik yapısını değiştirmek için Türk ordusunun sivilleri bilinçli katlettiğini de söyleyen Dicle, "Efrîn bu kadar direniyorsa, Sayın Öcalan'ın öngörüleri sayesindedir" dedi.

'CHP'NİN DE ROLÜ VAR'

Dicle, bugünlere gelinmesinde CHP'nin de rolü olduğunu vurgulayarak, "CHP, Hitler döneminde sosyal demokratların düştüğü hataya düşüyor" derken, Türkiye'de tek alternatifin HDP olduğunu kaydetti.

"Faşizme karşı direnilecekse önce parti yöneticileri ve kadroları direnmeli çünkü cesaret bulaşıcıdır" ifadesini kullanan Dicle, 'fırtına öncesi sessizlik' dönemi yaşandığını belirtti.

'KÜRT HAREKETİ DÜNYAYA IŞIK SAÇIYOR'

Süleymaniye merkezli Kürt Kadın İlişkiler Merkezi (REPAK) Yönetimi Üyesi Meral Çiçek ise, Efrîn'de iki gelecek projesinin devasa çarpıştığını, birinin temelinde kadın özgürlüğü, diğerinin ise temelinde kadın düşmanlığı yattığını vurguladı. Çiçek, Rojava’nın şahsında gerçek devrimlerin kadın devrimi olma zorunluluğunu kanıtladığını ifade etti ve devamla şöyle dedi: "Kürt Özgürlük Hareketi bir umut hareketidir, sistemin dayattığı karanlığa karşı bir deniz feneri gibidir, bütün dünyaya ışık saçıyor. Hem bölge devletlerin hem de dış güçlerin TC’nin Efrîn'e karşı saldırılarına sessiz kalmasının bir sebebi de budur. Kadın öncülüğünde inşa edilen demokratik seçeneğin sağlamlaşıp yayılmasını istemiyorlar, bu konuda bütün güçler birleşiyor.“