HBDH-AV. Komitesi: Ecevit Piroğlu için harekete geçilmeli

HBDH-Avrupa Komitesi, "Ecevit Pirolu'nun iadesinin durdurulması, özgür bırakılması için Sırbistan hükümetine karşı harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.

 

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) Avrupa. Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiyeli devrimcilerden Ecevit Piroğlu uzunca bir süredir Sırbistan devleti tarafından Türkiye'ye iade edilmek üzere Sırp hapishanelerinde tutsak edilmektedir" denildi.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Ecevit Piroğlu, 1992 yılından bu yana Türkiye'de demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yer almış, politik çalışmalarından dolayı defalarca gözaltına alınıp hapishanelerde tutsak edilmiştir.

Ecevit Piroğlu, Gezi Direnişinde ve Rojava'da mücadele yürüten Türkiyeli enternasyonalist bir devrimcidir.

24 Haziran 2021'de Sırbistan havalimanında gözaltına alınıp tutsak edilen Ecevit Piroğlu 18 ay boyunca hukuksuzluklarla dolu bir süreçle yargılandı. Sırbistan hükümeti 18 ay boyunca yaptığı sığınma başvurularına olumlu yanıt vermedi.

Ecevit Piroğlu hukuksuz bir şekilde yargılanmalarına ve sığınma taleplerine yanıt verilmemesi üzerine bu ihlallere karşı 136 gün açlık grevi yaptı.

18 aydır Sırbistan'da tutsak olarak tutulan ve Türkiye'ye iadesi istenilen Ecevit Piroğlu'nun 18 Ocak 2023'te Temyiz mahkemesinde iade davası bir kez daha görülecek. Temyiz mahkemesi son kez 18 Ocak'ta kararını açıklayacak.

Ecevit Pirolu'nun iadesinin durdurulması, özgür bırakılması için Sırbistan hükümetine karşı harekete geçmeye, basın açıklamaları ve diğer eylemliliklere güç ve destek vermeye çağırıyoruz."